Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnog sekretara Savjeta Evrope

Agencije
Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnog sekretara Savjeta Evrope

Zagreb - Hrvatska ministrica inostranih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strazburu za novog glavnog sekretara Savjeta Evrope.

Poslanici Parlamentarne skupštine SE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavnpg sekretara  naslijediti Tornbjorna Jaglanda kojem u oktobru ističe drugi mandat, javila je Hina.

Pejčinović Burić je dobila 105 glasova, dok je njen protukandidat belgijski šef diplomatije Didier Rejnders završio s 59 glasova.

Pejčinovć Burić kandidovala se za glavnog sekretara zajedno s Rejndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavnskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministarkom spoljnih poslova Dorom Bakojanis.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope sastoji se od 324 poslanika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Hrvatska ministarka ovime je postala druga žena u istoriji na čelu te organizacije i prva osoba uopšte iz srednje i jugoistočne Evrope na toj dužnosti.

Stupanje na dužnost nove glavne sekretarke predviđeno je 15. oktobra ove godine.

Savjet Evrope je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strazburu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u Evropi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Evropu osim Bjelorusije, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana