Макрон: Лоше по ЕУ ако се Балкан окрене Русији и Турској

Танјуг
Макрон: Лоше по ЕУ ако се Балкан окрене Русији и Турској

Софија - Предсједник Француске Емануел Макрон истакао је данас да жели Западни Балкан "усидрен" у ЕУ, јер би било јако лоше за Унију, ако би се тај регион окренуо Русији или Турској, и посебно похвалио Србију и Црну Гору за постигнути напредак у приближавању Унији.

Макрон је, на конференцији за штампу по завршетку Самита ЕУ-Западни Балкан у Софији, казао да Француска жели да има суверену и јединствену Европу, а да Западни Балкан треба да буде усидрен у Унији, јер би по историји могао да се окрене Русији и Турској, што би било лоше по ЕУ.

"Морамо да усидримо Западни Балкан у ЕУ, да то чинимо снажно и са јасном стратегијом", нагласио је он.

Подвукао је да процес приступања не може да се води без услова.

"Због тога сам се изјаснио да треба дати јасну перспективу региону и наградити оне који напредују и трансформишу земљу. Не могу да се негирају остварени напредак послнедњих мјесеци у појединим земљама, као што су Србија и Црна Гора, али и Македонија и Албанија које желе да преговарају са ЕУ", рекао је он.

Макрон је подвукао да се, према његовом мишљењу, не могу отворити преговори без услова, пре свега по питању миграције и борбе против корупције.

То, према његовим ријечима, мора а се постави као услов прије почетка преговора.

"Треба упутити јасан сигнал охрабрења, али и са јасним порукама и захтевима. Процес проширења може да се заврши приступом само ако се и ЕУ реформише" оцијенио је он.

ЕУ, како је подсјетио, данас има 28, а сутра већ 27 чланица, а у актуелној ситуацији не може да доноси стратешке и снажне одлуке.

"Ако желимо снажнију и биљу ЕУ морамо да модернизујемо Унију и еврозону", поручио је Макрон.

Он је пренио да је данас вођена дуга дискусија о Западном Балкану, теми о којој су размијењена јасна, прецизна мишљења са свим земљама региона.

"Срж дискусије се односио на повезивање и безбједност. Конкретне пројекте из тих области подржава Француска, посебно у развоју инфраструктуре, дигитализације и иницијативе за повећање безбједности друштва. О многим пројектима биће детаљније ријечи на скупу у јулу у Лондону", објаснио је он.

Нагласио је да се у међувремену, без одлагања, треба оснажити сарадња са земљама Западног Балкана, прије свега у области безбједности и инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана