Makedonija mijenja naziv aerodroma u Skoplju

Srna
Makedonija mijenja naziv aerodroma u Skoplju

Davos/Skoplje - Vlada u Skoplju promijeniće naziv aerodroma i međunarodnog auto-puta "Konstantin Veliki" i oni će ubuduće nositi ime "Prijateljstvo", kao znak dobre volje i poboljšanja odnosa između Makedonije i Grčke, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev nakon današnjeg sastanka sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Zaev je tokom razgovora sa Ciprasom na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu naglasio da Makedonija ostaje posvećena pregovaračkom procesu za čiju je implementaciju zadužen medijator UN Metju Nimic.


"Podići ćemo nivo pregovora, ministri spoljnih poslova će preuzeti pregovore pod našim pokroviteljstvom. Oni će raditi zajedno sa svojim timovima, što će doprinijeti dinamici i suštini pregovaračkog procesa", rekao je Zaev.

Grčki premijer je najavljujući otvaranje graničnog prelaza između Makedonije i Grčke - "Markova noga" kod Prespe, poručio da je želja za rješavanjem spora oko imena zajednička.

"Znam da nas mnogo ljudi danas gleda, neki sa skepticizmom i sa zabrinutošću, drugi sa iskrenom nadom i želio bih da pokažem da nas dvojica želimo da riješimo ovaj problem", naveo je Cipras.

Prema njegovim riječima, osim rješavanja spora oko imena, zajednička želja je i postavljanje bilateralnih odnosa na čvrstu osnovu uz međusobno poštovanje, što bi značilo da moraju da se izbore sa iredentizmom.

Zaev i Cipras izrazili su zadovoljstvo zbog iskrenog razgovora, koji je trajao dva i po sata i prvi je sastanak na premijerskom nivou u posljednjih sedam godina, prenijeli su skopski mediji.

Zaev će u subotu, 27. januara, predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova i lidere Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija i VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog upoznati o današnjem razgovoru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Između Skoplja i Atine od 1992. godine vode se pregovori u sporu sa imenom Makedonija, budući da Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Posrednik UN u sporu Metju Nimic do sada je održao više sastanaka sa pregovaračima dvije zemlje, a na posljednjem sastanku prošle sedmice predao im je paket-prijedlog sa imenom za rješenje spora.

U tom paketu, kako navode mediji je pet prijedloga - Republika Nova Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija i Republika Makedonija /Skoplje/.

Danas je saopšteno da će Nimic naredne sedmice nastaviti razgovore.

Posljednje istraživanje agencije "Metron analizis" pokazalo je da je većina Grka protiv upotrebe termina "Makedonija" u novom imenu bivše jugoslovenske republike.

U Solunu su u ponedjeljak, 22. januara, održani veliki protesti protiv upotrebe termina "Makedonija" u budućem imenu sjevernog susjeda, a novi zakazani za 4. februar u Pireji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana