Македонија и Грчка потписан историјски споразум

Македонија и Грчка потписан историјски споразум 17.06.2018 11:23 | Танјуг

Атина/Скопље - Грчка и Македонија потписале су споразум о новом имену бивше југословенске републике - Република Северна Македонија

.

Споразум о ријешавању македонско-грчког спора око имена и стратешком партнерству Македоније и Грчке потписали су у мјесту Псарадес на грчкој обали Преспанског језера шефови допломатија Грчке и Македоније Никос Коцијас и Никола Димитров у присуству премијера Алексиса Ципраса и Зорана Заева.

Том чину присуствовали су високе представница за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и европског комесара за проширење Јоханеса Хана.

Званични састанак двије делегације наставиће се у Отешеву, на македонској страни језера.

Атина и Скопље су, након двије и по деценије, постигли историјски договор да Република Сјеверна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Македонски премијер Зоран Заев је изјавио да је држава поносна што је изабрала "ријешење које уједињује".

"Поносни смо на овај наш договор. Поносни смо зато што се уједињујемо око ријешења спора који нас је дијелио и што смо изабрали ријешење које нас уједињује. Потписивањем коначног договора о ријешењу питања имена и о стратешком партнерству наше двије земље - помјерили смо планине", рекао је Заев.

Додао је да је овај свечани чин "израз посвећености проналажењу ријешења које је у интересу будућности и грађана двије државе".

"Научили смо да треба да учимо из историје, а не да је понављамо. На темељима прошлости, градимо будућност", закључио је македонски премијер.

Како је предвиђено, делегације Грчке и Македоније ће, након потписивања споразума, глисерима прећи на македонску страну Преспанског језера, у Отешево, гдје ће Заев и Ципрас имати званичан састанак, а затим ће се састати и двије делегације, након чега слиједи заједнички ручак.

Атина и Скопље су, након двије и по деценије, постигли историјски договор да Република Сјеверна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Споразум треба још да протврде парламенти двије земље, а у Македонији и грађани на референдуму.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица