Mađarski obavještajci omogućili bjekstvo Gruevskog

Srna
Mađarski obavještajci omogućili bjekstvo Gruevskog

Skoplje - Mađarska obavještajna služba omogućila je bjekstvo bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku, piše briselski portal “Politiko” pozivajući se na dvije neimenovane osobe upoznate sa situacijom.

U tekstu se podsjeća da je Gruevski bio premijer Makedonije do 2016. godine i da je ranije ovog mjeseca trebalo da počne da izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije, da bi odjednom napustio zemlju i pojavio se u Budimpešti.


Nedjelju dana kasnije Gruevski je objavio da je dobio azil u Mađarskoj.

“Politiko” podsjeća da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije ove nedjelje priznao da su mađarske diplomate bile u pratnji bivšeg makedonskog premijera tokom njegovog putovanja kroz Balkan do Mađarske.

Portparol mađarske vlade nije odgovorio na upit portala “Politiko” da prokomentariše ulogu obavještajnog aparata u ovoj operaciji.

Premijer Mađarske Viktor Orban, kojeg “Politiko” opisuje kao dugogodišnjeg saveznik Gruveskog, javno je branio odluku o dodjeljivanju azila bivšem makedonskom premijeru, ukazujući na nešto što je opisao kao “složenu političku borbu i igru” u Makedoniji.

Briselski portal podsjeća da je američki Stejt department izrazio zabrinutost zbog poteza Gruevskog sa ciljem izbjegavanja zatvorske kazne, a da je Makedonija podnijela formalni zahtjev za izručenje.

Aktuelni premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će istraga otkriti detalje bjekstva Gruevskog, ali da ostaje pitanje kako su četiri Makedoniji prijateljske zemlje to dozvolile.

Tokom posjete Strumici, Zaev je rekao da javnost očekuje da veoma brzo bude informisana šta se tačno dogodilo u Makedoniji u vezi sa bjekstvom bivšeg premijera, prenose makedonski mediji.

“Mene je informisalo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije i znam dokle se stiglo. Vjerujem da će veoma brzo javnosti biti saopšteni detalji o tome šta se događalo u Makedoniji, budući da znamo šta se događalo u Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji i Mađarskoj”, rekao je makedonski premijer.

On se pita kako se to dogodilo u vrijeme kada je makedonsko društvo, makedonski parlament ozbiljno usredsređen da postane član EU i NATO-a.

“Ostaje pitanje kako to da su naši prijatelji, četiri zemlje, to dozvolile i svakako ostaje pitanje u vezi sa te tri zemlje članice NATO-a, koje se vode žvladavinom pravaž”, rekao je Zaev.

On je demantovao je medijske navode da je sa Gruevskim komunicirao neposredno prije nego što je ovaj napustio Makedoniju.

Gruevski je osuđen na dvije godine zatvora prema optužnici za korupciju. Makedonska policija objavila je nalog za hapšenje nakon što on nije došao na početak služenja kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana