Лукшић: Суторина неће успорити преговоре

Танјуг
Лукшић: Суторина неће успорити преговоре

Подгорица – Шеф црногорске дипломатије Игор Лукшић сматра да неријешено питање разграничења с Хрватском и актуелизирање приче о Суторини неће утицати на преговарачки процес Црне Горе с Европском унијом, преноси Танјуг.

Он је рекао да преговори иду планираном динамиком и да очекује отварање још седам поглавља тијеком ове године. 

Лукшић је истакнуо да су Црна Гора и Хрватска сагласне да питање Превлаке рјешавају пред Међународним судом правде, док је питање разграничења с Босном и Херцеговином, односно проблем Суторине - приморске превлаке код Херцег Новог, усуглашено на стручном нивоу и нема постора за преиспитивање. 

"Када је у питању Превлака, можда ђелује да ствари иду споро, али активно иду у смјеру институционалног разрјешења проблема", навео је он. 

Лукшић је подсјетио да су Црна Гора и Хрватска 2002. године потписале привремени протокол који регулира то питање и који је до сада, како је навео, углавном коректно примјењиван. 

"Несумњиво је, међутим, да постоји интерес обје стране да се то питање трајно ријеши, за што постоје двије опције - разграничење билатералним путем, кроз преговоре, и изношење случаја пред неку међународну инстанцу", појаснио је Лукшић. 

По његовим ријечима, очито је да, упркос покушајима, није реално доћи до адекватног билатералног рјешења. 

"И наши покушаји да се дође до неке врсте привременог рјешења када је у питању експлоатација подморја, дакле дијела акваторија који није обухваћен привременим протоколом, не иду тако лако, с обзиром на то да постоји изражен економски интерес обје стране", навео је Лукшић. 

Јасно је, како је рекао, да је изношење случаја Превлаке пред неку међународну инстанцу много реалнија опција. 

"Као једно од рјешења, ка коме идемо, је да случај изнесемо пред Међународни суд правде. Та је опција постојала и раније, али нисмо могли дефинирати све елементе специјалног уговора који отвара пут да се предмет изнесе пред Суд у Хаагу", рекао је Лукшић. 

Како је појаснио, да би двије стране у спору могле изнијети своје ставове и сучеле аргументе у том суду, потребно је потписати посебни споразум који се ратификује у парламентима двију државе и омогућава отварање поступка пред судом. 

Лукшић истиче да наредних дана очекује интензивирање комуникације како би хрватској страни изнијели своје ставове и били у прилици да, како се нада, убрзо потпишу посебни споразум и упуте га у парламентарну процедуру. 

Упитан да ли питање Превлаке може утицати на Еворпски пут Црне Горе и постоји ли бојазан да Хрватска, у неком тренутку, блокира преговоре, Лукшић је рекао да не мисли да је такав сценариј реалан из више разлога. 

 "Очигледно је, како је навео, да су обје стране заинтересиране да се дође до трајног рјешења, што значи да постоји билатерална спремност", један је од разлога које је изнио. 

Када је у питању Суторина, која по мишљењу појединих бх. политичара треба припасти БиХ, министар је рекао да то питање ни у БиХ још није добило формализацију било које инстанце. 

Лукшић је подсјетио да је Споразум о разграничењу парафиран и прошао Владу Црне Горе и Савјет министара БиХ и закључио да је то питање непотребо отворено, чиме се само доприноси политичким тензијама у регији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана