Ljubljani upućena diplomatska nota

Srna
Ljubljani upućena diplomatska nota

Zagreb - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvalo je Sloveniju da se uzdrži od jednostranih poteza u vezi sa rješavanjem pitanja granice i da pređe na konstruktivan dijalog.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopšteno je da je Ambasadi Slovenije u Zagrebu danas upućena diplomatska nota u vezi sa najavom slovenačke strane o namjeri početka jednostranog provođenja arbitražne odluke.


Pozvana su, kako se navodi, slovenačka tijela državne vlasti na uzdržanost, izbjegavanje incidenata i nepreduzimanje jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu na štetu Hrvatske.

"Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mjere koje bi uključivale prijetnju silom ili primjenu sile, prema Povelji Ujedinjenih naroda, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava", dodaje se u saopštenju.

Diplomatskom notom Hrvatska je pozvala slovenačku stranu da ostane privržena mirnom rješavanju otvorenih pitanja, kao što i priliči dvjema susjednim državama, članicama EU i saveznica u NATO.

U diplomatskoj se noti podsjeća se da je provođenje arbitražnih odluka u međudržavnim odnosima u potpunosti prepušteno dogovoru između stranaka u sporu, te da je Hrvatska bila potpuno jasna u porukama kako ne može prihvatiti navedenu odluku i da je neće provesti.

U noti se ističe spremnost Hrvatske da sa Slovenijom neposrednim dogovorom riješi ovo još uvijek otvoreno pitanje granice, za šta je Hrvatska predložila i odgovarajući pravni okvir te je spremna da pregovara o konačnom smjeru protezanja granične linije koji bi bio u interesu i jedne i druge države, kao i stanovnika obje države.

Iz hrvatskog Ministarstva navode da od slovenačke strane očekuju da ne poseže za primjenom bilo kakvih jednostranih, pa i represivnih mjera i sredstava u pokušaju provođenja arbitražne odluke, te da se, najprije u interesu stanovnika obje države koje žive u pograničnim područjima, uzdrži od djelovanja koja bi mogla dovesti do incidenata i nepotrebnog podizanja napetosti.

Arbitražni sud u Hagu je presudom o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske odlučio da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, kako to područje nazivaju Hrvati, pripadna Sloveniji, koja je posebnim aktom udruživanja dobila i koridor prema međunarodnim vodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana