Лавров: Вјештачки изазвана криза у Македонији

Срна
Лавров: Вјештачки изазвана криза у Македонији

Москва - Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров упозорио је западне земље на опасност заоштравања ситуације у Македонији.

"У Македонији је тренутно изузетно сложена ситуација, можемо је чак назвати и својеврсном кризом, која је умногоме вјештачки изазвана и која води ка друштвеној подјели", нагласио је Лавров, изразивши наду да "Запад разумије опасност те ситуације".

Када је ријеч о Црној Гори, Лавров је рекао да жали што је та земља ријешила да уђе у НАТО.

"Црна Гора је попустила пред ултиматумом - или Русија или НАТО. Она се одлучила да занемари економски аспект и да жртвује односе са Русијом. Нека је та одлука на савјести црногорских лидера, као и на руководиоцима НАТО-а. Међутим, апсолутно је несхватљиво како ће чланство Црне Горе допринијети повећању безбједности НАТО-а", додао је он.

Лавров се осврнуо и на проблематику цјелокупног балканског региона, поготову када је ријеч о наводним провокативним дејствима Русије, рекавши да "све нормалне везе балканских земаља са Русијом истог часа постају брига појединих званичника који то коментаришу као мјешање Русије у унутрашња питања Балкана".

"Ми се не плашимо таквих изјава, наши ставови се поклапају са ставовима многих земаља Балкана", истакао је Лавров, преноси "Спутњик".

Он се осврнуо и на оптужбе упућене Москви на рачун мијешања у изборни процес других земаља и нагласио да се Русија тиме не бави.

"Ми се не мијешамо у унутрашња питања других земаља, између осталог и у изборне процесе. Запањим се сваки пут када прочитам у новинама апсолутне измишљотине о наводном мијешању у изборе у Француској или Њемачкој", рекао је министар иностраних послова Русије.

Лавров је додао да ће се Русија са апсолутним поштовањем односити према резултатима избора и у Француској и у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана