Krsto Žarković, predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije: Srbi u Hrvatskoj doživjeće sudbinu Indijanaca

Darko Momić
Krsto Žarković, predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije: Srbi u Hrvatskoj doživjeće sudbinu Indijanaca

Položaj Srba u Hrvatskoj je izuzetno težak. I posljednji izbori su pokazali da kada je riječ o ovom pitanju ništa nije planirano, tvrdi predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije Krsto Žarković.

Prema popisu iz 1991. godine u Zapadnoj Slavoniji je živjelo oko 127.000 Srba, a danas tek negdje između 12 i 14.000. Prema Žarkovićevim riječima uglavnom je riječ o ljudima u poodmaklom životnom dobu.

- U posljednjih nekoliko godina povratka Srba na rodna ognjišta gotovo i da nema. On je u potpunosti zamro, tako da danas imamo situaciju da na prostoru Okučana, Pakraca, Požege, Daruvara i Slatine gotovo da i nema Srba koji su tu nekada živjeli. Ovaj prostor je sistematski naseljen Janjevcima, odnosno Hrvatima sa prostora Kosova - kaže u intervjuu za “Glas Srpske” Žarković.

GLAS: Kako ocjenjujete položaj Srba u Hrvatskoj?

ŽARKOVIĆ: Njihov položaj je izuzetno težak. I posljednji izbori su pokazali da kada je riječ o ovom pitanju ništa nije planirano. Nismo u fokusu nijedne političke partije. To najbolje govori o tome kakav odnos hrvatske vlasti, ali i ostali politički subjekti u ovoj državi, imaju prema pitanju Srba u Hrvatskoj, a posebno onih izbjeglih. Mogu slobodno reći da je proces povratka završen. Ko se mislio vratiti on je to i učinio. Ali, problem je što su i oni koji se vrate prepušteni sami sebi.

GLAS: Kako stoje stvari sa vraćanjem imovine?

ŽARKOVIĆ: I tu je slično stanje. Srbi su prodali ili napustili svoju imovinu u Hrvatskoj. Vratilo se tek negdje od tri do sedam odsto predratnog stanovništva srpske nacionalnosti. Uglavnom je riječ o starijim licima. Njihov život je tamo težak, jer srpske političke partije u Hrvatskoj ne pokazuju nikakvo interesovanje da im pomognu. To se posebno može vidjeti na prostoru opštine Daruvar, ali i Knina, Kistanje i sjeverne Dalmacije.

GLAS: Kako ocjenjujete sve veću ustašizaciju?

ŽARKOVIĆ: Srbi koji su se vratili gotovo svakodnevno su izloženi napadima ekstremnih elemenata. Ideologija Ante Pavelića i Ante Starčevića ponovo se vraća u Hrvatsku. Srbi bi zbog svega mogli da dožive istu sudbinu kao Indijanci u Americi. Nema osnovnih uslova za život, nema posla, a i finansijska pomoć koju šalje rodbina je svakim danom sve manja. Mnogo se priča o pomoći ovim ljudima, a ništa se ne radi. Da zaključim, Srbi u Hrvatskoj ne umiru već izumiru.

Hvala Gudenusu

GLAS: Kako gledate na to što je u Austriji ustaška ikonografija označena kao fašistička, ali i ustaški pokret stavljen u istu ravan sa terorističkim organizacijama poput “Al-Kaide” ili IS-a?

ŽARKOVIĆ: Do toga je došlo zahvaljujući Johanu Gudenusu, srpskom zetu, predsjedniku poslaničkog kluba i potpredsjedniku Slobodarske partije Austrije. On se oženio Srpkinjom koja je sa prostora Slavonije izbjegla u Banjaluku. U stalnom smo kontaktu i uz njegovu pomoć pokušavamo da ostvarimo mnogo toga, a pogotovo kada je riječ o položaju Srba u Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana