Крсто Жарковић, предсједник Удружења протјераних Срба из Западне Славоније: Срби у Хрватској доживјеће судбину Индијанаца

Дарко Момић
Крсто Жарковић, предсједник Удружења протјераних Срба из Западне Славоније: Срби у Хрватској доживјеће судбину Индијанаца

Положај Срба у Хрватској је изузетно тежак. И посљедњи избори су показали да када је ријеч о овом питању ништа није планирано, тврди предсједник Удружења протјераних Срба из Западне Славоније Крсто Жарковић.

Према попису из 1991. године у Западној Славонији је живјело око 127.000 Срба, а данас тек негдје између 12 и 14.000. Према Жарковићевим ријечима углавном је ријеч о људима у поодмаклом животном добу.

- У посљедњих неколико година повратка Срба на родна огњишта готово и да нема. Он је у потпуности замро, тако да данас имамо ситуацију да на простору Окучана, Пакраца, Пожеге, Дарувара и Слатине готово да и нема Срба који су ту некада живјели. Овај простор је систематски насељен Јањевцима, односно Хрватима са простора Косова - каже у интервјуу за “Глас Српске” Жарковић.

ГЛАС: Како оцјењујете положај Срба у Хрватској?

ЖАРКОВИЋ: Њихов положај је изузетно тежак. И посљедњи избори су показали да када је ријеч о овом питању ништа није планирано. Нисмо у фокусу ниједне политичке партије. То најбоље говори о томе какав однос хрватске власти, али и остали политички субјекти у овој држави, имају према питању Срба у Хрватској, а посебно оних избјеглих. Могу слободно рећи да је процес повратка завршен. Ко се мислио вратити он је то и учинио. Али, проблем је што су и они који се врате препуштени сами себи.

ГЛАС: Како стоје ствари са враћањем имовине?

ЖАРКОВИЋ: И ту је слично стање. Срби су продали или напустили своју имовину у Хрватској. Вратило се тек негдје од три до седам одсто предратног становништва српске националности. Углавном је ријеч о старијим лицима. Њихов живот је тамо тежак, јер српске политичке партије у Хрватској не показују никакво интересовање да им помогну. То се посебно може видјети на простору општине Дарувар, али и Книна, Кистање и сјеверне Далмације.

ГЛАС: Како оцјењујете све већу усташизацију?

ЖАРКОВИЋ: Срби који су се вратили готово свакодневно су изложени нападима екстремних елемената. Идеологија Анте Павелића и Анте Старчевића поново се враћа у Хрватску. Срби би због свега могли да доживе исту судбину као Индијанци у Америци. Нема основних услова за живот, нема посла, а и финансијска помоћ коју шаље родбина је сваким даном све мања. Много се прича о помоћи овим људима, а ништа се не ради. Да закључим, Срби у Хрватској не умиру већ изумиру.

Хвала Гуденусу

ГЛАС: Како гледате на то што је у Аустрији усташка иконографија означена као фашистичка, али и усташки покрет стављен у исту раван са терористичким организацијама попут “Ал-Каиде” или ИС-а?

ЖАРКОВИЋ: До тога је дошло захваљујући Јохану Гуденусу, српском зету, предсједнику посланичког клуба и потпредсједнику Слободарске партије Аустрије. Он се оженио Српкињом која је са простора Славоније избјегла у Бањалуку. У сталном смо контакту и уз његову помоћ покушавамо да остваримо много тога, а поготово када је ријеч о положају Срба у Аустрији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана