Krivična prijava za zločine nad srpskim civilima u Oluji

Srna
Krivična prijava za zločine nad srpskim civilima u Oluji

Zagreb - Centar za suočavanje s prošlošću "Dokumenta" iz Hrvatske podnio je danas Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu za počinjene zločine nad srpskim civilima u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. avgusta 1995. godine.

U prijavi, podnesenoj na dan obilježavanja 22 godine od početka vojne akcije "Oluja", navodi se da su trojica pripadnika Hrvatske vojske 6. avgusta 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmoro bespomoćnih, bezopasnih i starih srpskih civila.

"Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je pucao na grupu staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, Stevu Berića, Janju Berić, Đurđiju Berić, Krstu Šaru, Miloša Ćosića i Jandriju Šaru. Jedna osoba je preživjela, te uspjela pobjeći. Sava Šare ubijena je na kućnom pragu", navodi se u prijavi.

"Dokumenta" tvrde da su istog dana nepoznati pripadnici Hrvatske vojske u Vrbniku, jednom od zaselaka tada opštine Orlić, 6. avgusta 1995. ubili civile Lazu Damjanića, a u zaseoku Zarići Predraga Zarića, prenose hrvatski mediji.

U prijavi se podsjeća da je prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji /MKSJ/ utvrđeno da su u tadašnjim opštinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubistava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

"Prvostepenom presudom u slučaju generala Ivana Čermaka i pravosnažnom presudom iz 2012. godine oslobođeni su krivice generali Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak krivičnog progona za nedvosmisleno počinjena krivična djela ostavio pravosuđu Hrvatske", navodi "Dokumenta".

Iz ovog centra podsjećaju da su nadležna državna tužilaštva podigla tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravosnažne presude za ratne zločine.

"Dokumenta" Državnom tužilaštvu predlaže da na osnovu njihove prijave prikupe informacije i dokaze, te da nakon toga protiv nepoznatih počinilaca ovih zločina sprovedu istragu i podignu optužnicu.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja", u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO-a, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je 2.000 ljudi, mahom civila, dok je sa područja Like, Banije, Korduna i sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano oko 200.000 Srba sa svojih vjekovnih ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana