Крешимир Мацан “жртва” Томпсоновог “државног удара”?

Танјуг
Крешимир Мацан “жртва” Томпсоновог “државног удара”?

Стручњак за односе с медијима и политичке комуникације Крешимир Мацан више није посебни савјетник премијера Андреја Пленковића за стратешко комуницирање.

То је саопштила хрватска влада.

У штуром владином саопштењу се наводи да је Мацан разријешен одлуком премијера Пленковића на лични захтијев.

Иначе, Мацан се као премијеров савјетник посљедњи пут огласио на дан свечаног дочека хрватских фудбалера из Русије, гдје су на Свјетском првенству у фудбалу освојили вицешамионску титулу.

Њих је у Загребу дочекала маса људи обучена у црвено-бијеле “коцкасте” дресове, али је, према оцијени дијела јавности, појављивање пјевача Марка Перковића Томпсона, који у својим пјесмама глорификује усташтво, оставило “велику мрљу” на тај, иначе, величанствен свечани дочек.

Мацан је у својим коментарима на твитеру дочек назвао “државним ударом, који није успио”, а онда су се многи запитали да ли он то говори као службени премијеров портпарол, у име премијера, владе или у своје лично име.

Та друштвена мрежа је једно вријеме горијела од констатација да “назвати Марка Перковића Томпсона ''меким усташким државним ударом'' је ''пуцањ у ногу'' , као и питања има ли неко ко ради као посебни савјетник премијера право на лични став и може ли тек тако некога да назове “маргиналном групом”, која је покушала да изазове “меки државни удар”.

Многи су питали и да ли ће се влада и премијера Пленковића дистанцирати од посебног савјетника задуженог за стратешко комуницирање с јавношћу.

Можда је данашња владина одлука управо одговор на сва та питања.

Када је Мацан крајем децембра прошле године постављен за посебног савјетника премијера Пленковића, била је то одлука која је изазвала велику пажњу регионалних медија с обзиром на то да је ријеч о стручњаку за медије који је био ангажован у разним владама и од млогих “владара” од Словеније до Македоније, а 2016. водио је кампању тадашњег лидера српске ДС Бојана Пајтића.

Био је ангажован у тиму првог хрватског предсједника Фрање Туђмана, али и и Ивице Рачана и Иве Јосиповића.

Када је га је ангажовао Пленковић, Мацан је рекао да му то чини част да ради за неког какав је предсједник Владе Хрватске којег је описао као врхунски потенцијал, школован типломата, који је прошао све фазе посла и који зна како систем функонише, али да, како је рекао, ипак има проблем:.

''''Он је потпуно у ријечнику Европског парламента који је примјерен парламенту, али није обичном човјеку. Кад он каже ''потребна је додатна едукација'', ''пожар је атрактиван'' или кад употребљава изразе као што су конвенције, ..., или било шта примјењиво у Европском парламенту то овде ником ништа не значи. Често само преведе с енглеског. Звучи паметно, али људи не разумију шта је мајстор хтио да каже. А када га не схвате онда га доживљавају као бахатог”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана