Kondoliza Rajs kandidat za američkog izaslanika za Balkan?

Srna
Kondoliza Rajs kandidat za američkog izaslanika za Balkan?

Beograd - Bivši državni sekretar SAD Kondoliza Rajs glavni je kandidat za američkog specijalnog izaslanika za Balkan, javlja „Sputnjik“, pozivajući se na neimenovani izvor.

Navodi se da je „insistiranje /samoproglašenog/ Kosova na učešću Amerike u dijalogu između Beograda i Prištine samo vrh ledenog brijega u planovima koje SAD imaju za zapadni Balkan“, te da je „u središtu priče, ne samo uključivanje SAD u briselske pregovore, već i oživljavanje ideje koja je prije nekoliko godina potekla iz Vašingtona o imenovanju njihovog specijalnog izaslanika za Balkan“.


Prema saznanjima „Sputnjika“, Rajsova je sada glavni kandidat za tu funkciju, a izvor navodi da je „cilj jasan: američka kontrola Rusije putem njihove čvrste ruke na Kosovu i u BiH, a sve preko leđa Srbije“.

Ovaj izvor iznosi tvrdnju da „Amerika ne želi da se miješa direktno u pregovore“ i da je njen cilj da faktički nadgleda završni proces u vezi sa Kosovom, ali i da riješi pitanje BiH, prije svega zbog političkih procesa u Republici Srpskoj“.

„Izbor Kondolize Rajs za novog igrača za Balkan zadovoljio bi i demokrate i republikance u SAD, a dodatni poen joj je i to što važi za dobrog poznavaoca Rusije“, ocijenio je sagovornik „Sputnjika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana