Комерсант: Зашто је, у ствари, Јункер био на Балкану

Б92
Комерсант: Зашто је, у ствари, Јункер био на Балкану

Москва - Шеф Европске комисије означио је претходне недјеље контуре стратегије ЕУ на Балкану, која подразумијева да је мјесто Балкана у ЕУ, пише Комерсант.

Лист такође истиче и да је у тој стратегији јасно назначено да Европа није заинтересована за јачање улоге САД у том региону јер би у том случају услиједило јачање утицаја Русије.

Дневник пише данас да током посјете Жан Клод Јункера Балкану није било изненађења, јер је и у Србији и у Црној Гори изнио да су те земље најближе чланству у ЕУ.

Још уочи Јункерове посјете Балкану, агенција АП је објавила да је његов незванични циљ био да "ослаби утицај Русије у региону". Потврду те тезе многи су нашли у чињеници да је Јункер посјетио Балкан одмах послије посјете Београду шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова кога су "српски лидери увјерили у своју проруску позицију", пише дневник.

Комерсант наводи неименоване дипломатске изворе из једне од земаља ЕУ да Јункерова турнеја по Балкану потврђује спремност ЕУ да се врати на Балкан, да привуче земље региона и да не дозволи јачање утицаја других свјетских играча, Русије и САД.

Дневник пише да то смета Русији прије свих, и додаје да је својеврсни одговор на Јункерову посјету Лавров дао у интервјуу бугарском издању "Међународних односа" гдје је казао да Москва не види проблем у намјери балканских држава да уђу у ЕУ, али да оне треба самостално да процијене колико услови из Брисела одговарају њиховим националним интересима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана