Комеморацији Праљку присуствују Томпсон, Норац и Кордић

Комеморацији Праљку присуствују Томпсон, Норац и Кордић 11.12.2017 14:28 | Срна

Загреб - Комеморацији Слободану Праљку, који је извршио самоубиство у судници Хашког трибунала, између осталих, присуствују хрватски министри Томо Медвед и Дамир Крстичевић, контроверзни пјевач који велича усташтво Марко Перковић Томпсон и два осуђена ратна злочинца - Мирко Норац и Дарио Кордић.

Мирослав Туђман, Праљков пријатељ и син првог хрватског предсједника Фрање Туђмана, рекао је на скупу у загребачкој дворани „Лисински“ да Праљак „није био ратни злочинац“, да је „пресуда њему увреда правди“, као и да је „суђење било режирано“.


„Његов посљедњи чин није био театралан и кукавички, нити потез очајника. Његове задње ријечи су јасне - жСлободан Праљак није ратни злочинац, с презиром одбацујем вашу пресудуж“, рекао је Туђман и додао да је суђење шесторци лидера Херцег-Босне „школски примјер како не треба водити суђење“.

Министар бранилаца Хрватске Томо Медвед рекао је да циљ данашњег скупа достојанствено одавање почасти генералу Праљку.

Комеморацији присуствују замјеник предсједника ХДЗ-а Милијан Бркић, поједини саборски посланици, некадашњи функционери Хрватске, али и бројни Праљкови поштоваоци из БиХ и Хрватске.

Из Хрватског генералског збора, организатора комеморације су раније навели хрватским медијима да Праљкова породица, вјероватно, неће доћи на комеморацију, те да у „Лисинском“ неће бити дозвољено истицање „чудних застава или натписа“.

Представници Иницијативе младих за људска права, који нису одушевљени идејом да се у центру Загреба одржава комеморација за осуђеног ратног злочинца, организоваће у 17.00 часова на Тргу француске републике паљење свијећа за жртве ХВО-а и ХВ-а у БиХ.

Праљак је 29. новембра извршио самоубиство у судници Хашког трибунала, попивши отров након што му је потврђена првостепена пресуда од 20 година затвора за ратни злочин над муслиманима у БиХ.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 29. новембра пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторице Функционера „Херцег-Босне“ и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.

У највећем броју случајева потврђене су пресуде да је „шесторка“ радила на етничком чишћењу на територији „Херцег-Босне“ и њеном припајању Хрватској или стварању нове хрватске републике на том простору.

Пресуде су потврђене за премијера „Херцег-Босне“ Јадранка Прлића - 25 година, по 20 година за министра одбране Бруну Стојића и начелника Штаба ХВО-а Слободана Праљка, начелника ХВО-а Миливоја Петковића, а за команданта Војне полиције ХВО-а Валентина Ћорића 16 година те за шефа Одјељења за заробљене Берислава Пушића десет година затвора.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица