Kolinda smiruje tenzije, zove Vučića u Zagreb

Agencije
Kolinda smiruje tenzije, zove Vučića u Zagreb

Zagreb - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala predsjednika Srbije Alekandra Vučića da posjeti Zagreb u februaru, u jeku zaoštrenih odnosa dviju zemalja.

Ona se danas obratila medijima i javnosti Hrvatske povodom sve zaoštrenijih odnosa Srbije i Hrvatske, nastalih zbog međusobnog optuživanja povodom izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN, koju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kolinda Grabar Kitarović je danas izjavila da je glavni zadatak Hrvatske zaštita nacionalnih manjina, kako Hrvata u Srbiji tako i Srba u Hrvatskoj. Ona je takođe istakla da će njena zemlja nastojati da sve nesporazume sa susjedima riješava mirno i dijalogom, a ukoliko to ne bude bilo moguće, kako kaže, Hrvatska će se obratiti međunarodnim institucijama.

Takođe, pozvala je politički vrh i Hrvatske i Srbije da učine više napora kako bi se tenzije smirile.

Zvanična posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu prvobitno je bila planirana za novembar prošle godine, ali je odložena pošto se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je u tom trenutku bilo bolje da ona bude odložena i da bi trebalo da bude realizovana u drugačijoj atmosferi.

Kitarović je rekla da predano zagovara i vodi politiku iskrenog dijaloga riješavanja otvorenog pitanja u pozitivnoj atmosferi.

"U odnosima sa susjedima iz bivše države najviše je otvorenih pitanja.Posebno su tim pitanjima opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata otkada počinje naše stoljeće međusobnih sporova i sukoba", rekla je predsjednica, prenijeli su hrvaski mediji.

Ona je, kaže uvjerena da Hrvati i Srbi s više od 1000 godina istorije mogu i žele naći put koji će nas voditi u bolju budućnost.

"Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za poruke i steći novu snagu za bolje odnose. Uvjerena sam da i naši sugrađani to žele", rekla je Kitarović i istakla:

"Prije svega moramo razrješiti sudbine svih nestalih u Domovinskom ratu, to je temelj pravoga mira. Svaka majka ima pravo naći svoje dijete, svog bližnjeg. Naša trajna zadaća je unapređivanje položaja nacionalnih manjina, hrvatske u Srbiji, i srpske u Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Smatram da to možemo riješiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima", rekla je predsjednica.

Uvjerena je, rekla je, da ogromna većina građana Hrvatske prvenstveno zanima bolji život i bolja radna mjesta, zato privrednicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i saradnju.

Ocijenila je da je saradnja Hrvatske i Srbije veoma značajna i mora biti garant tajnog mira i stabilnosti.

Inače, ovaj poziv Kitarovićeve predsjedniku Vučiću došao je nakon novog podizanja tenzija između dvije države, a nakon što je Srbija u Njujorku otvorila izložbu o Jasenovcu.

Podsjetimo, novi diplomatski rat Srbije i Hrvatske započeo je zbog nedavno otvorene izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN u Njujorku, koju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom dao nekoliko izjava "koje su pogodile Hrvatsku".

Potom je u Zagrebu srpskom ambasadoru upućena protestna nota zbog Dačića, koji je, kako je navela hrvatska strana, "indirektno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva". U protestnoj noti je ocjenjeno i da su njegove optužbe neistinite i uvredljive, a navedeno je još i da se sada može postaviti pitanje da li je Srbija zaista zainteresovana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić ocijenila je da Srbija nema kredibilitet da govori o Jasenovcu dok istovremeno rehabilituje svoje zločince iz Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana