Колинда смирује тензије, зове Вучића у Загреб

Агенције
Колинда смирује тензије, зове Вучића у Загреб

Загреб - Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић позвала предсједника Србије Алекандра Вучића да посјети Загреб у фебруару, у јеку заоштрених односа двију земаља.

Она се данас обратила медијима и јавности Хрватске поводом све заоштренијих односа Србије и Хрватске, насталих због међусобног оптуживања поводом изложбе о Јасеновцу у сједишту УН, коју је отворио министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Колинда Грабар Китаровић је данас изјавила да је главни задатак Хрватске заштита националних мањина, како Хрвата у Србији тако и Срба у Хрватској. Она је такође истакла да ће њена земља настојати да све неспоразуме са сусједима ријешава мирно и дијалогом, а уколико то не буде било могуће, како каже, Хрватска ће се обратити међународним институцијама.

Такође, позвала је политички врх и Хрватске и Србије да учине више напора како би се тензије смириле.

Званична посјета предсједника Србије Александра Вучића Загребу првобитно је била планирана за новембар прошле године, али је одложена пошто се са хрватском колегиницом сагласио да је у том тренутку било боље да она буде одложена и да би требало да буде реализована у другачијој атмосфери.

Китаровић је рекла да предано заговара и води политику искреног дијалога ријешавања отвореног питања у позитивној атмосфери.

"У односима са сусједима из бивше државе највише је отворених питања.Посебно су тим питањима оптерећени наши односи с Републиком Србијом. Ове се године навршава 100 година од завршетка Првог свјетског рата откада почиње наше стољеће међусобних спорова и сукоба", рекла је предсједница, пренијели су хрваски медији.

Она је, каже увјерена да Хрвати и Срби с више од 1000 година историје могу и желе наћи пут који ће нас водити у бољу будућност.

"Покажимо како нам је једно стољеће било довољно за поруке и стећи нову снагу за боље односе. Увјерена сам да и наши суграђани то желе", рекла је Китаровић и истакла:

"Прије свега морамо разрјешити судбине свих несталих у Домовинском рату, то је темељ правога мира. Свака мајка има право наћи своје дијете, свог ближњег. Наша трајна задаћа је унапређивање положаја националних мањина, хрватске у Србији, и српске у Хрватској. Важно је и гранично питање. Сматрам да то можемо ријешити разговором, а ако не, онда на међународним судовима", рекла је предсједница.

Увјерена је, рекла је, да огромна већина грађана Хрватске првенствено занима бољи живот и боља радна мјеста, зато привредницима треба још снажније отворити простор за улагања и сарадњу.

Оцијенила је да је сарадња Хрватске и Србије веома значајна и мора бити гарант тајног мира и стабилности.

Иначе, овај позив Китаровићеве предсједнику Вучићу дошао је након новог подизања тензија између двије државе, а након што је Србија у Њујорку отворила изложбу о Јасеновцу.

Подсјетимо, нови дипломатски рат Србије и Хрватске започео је због недавно отворене изложбе о Јасеновцу у сједишту УН у Њујорку, коју је отворио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је том приликом дао неколико изјава "које су погодиле Хрватску".

Потом је у Загребу српском амбасадору упућена протестна нота због Дачића, који је, како је навела хрватска страна, "индиректно оптужио Хрватску за рехабилитацију усташтва". У протестној ноти је оцјењено и да су његове оптужбе неистините и увредљиве, а наведено је још и да се сада може поставити питање да ли је Србија заиста заинтересована за изградњу добросусједских односа.

Хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић оцијенила је да Србија нема кредибилитет да говори о Јасеновцу док истовремено рехабилитује своје злочинце из Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана