Koliko zarađuju predsjednici u regionu?

Srna
Koliko zarađuju predsjednici u regionu?

Podgorica - Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu zaradu među kolegama iz regiona, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Zarada predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 evra. Sa druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mjesečno prihoduje čak tri puta manje. Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnom nivou zarađuje 1.083 evra, što je najmanja predsjednička plata u regionu.

Više od 3.000 evra iznose mjesečna primanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, piše Pobjeda.

Prema podacima hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prosjeku zarađuju 3.091 evro.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874 i 3.536 evra mjesečno.

Mjesečnu zaradu u iznosu od 2.873 evra prima i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Premda na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mjesečnim primanjima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mjesečno zarađivao oko 2.420 evra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mjesečna zarada.

Manje od 2.000 evra na mjesečnom nivou zarađuju predsjednici Albanije Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 evra i Makedonije Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 evra.

Ako se primanja šefova država uporede sa prosječnim platama u regionu, dolazi se do zaključka da svi oni mjesečno prihoduju daleko više od prosjeka u svojim zemljama.

Rekorderi su, ipak, predsjednik Kosova i trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mjesečna plata Hašima Tačija gotovo osam puta je viša od prosječne plate na Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta u odnosu na prosječnu zaradu u Bosni i Hercegovini.

Trostruko višu platu od prosjeka u svojim zemljama primaju predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Iako je plata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najmanja među kolegama iz regiona i on zarađuje duplo više u odnosu na prosječnu platu u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, najveće prosječne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana