Ko ne ustane na crnogorsku himnu kazna do 2.000 evra

Agencije
Ko ne ustane na crnogorsku himnu kazna do 2.000 evra

Podgorica - Vlada Crne Gore neće odustati od kaznenih odredbi za nepoštovanje državne himne, saopštio je danas premijer Duško Marković.

Po predlogu izmjene zakona, onome ko ne ustane prilikom intoniranja državne himne slijedi novčana kazna do 2.000 evra.

"Štitimo državne simbole, ne radimo ništa što ne rade drugi i u regionu. Kod nas je to prekršaj, a kod nekih drugih i krivično djelo. Ko god bio protiv, rešenje predloženog zakona ostaje", rekao je Marković na pitanje novinara tokom posjete Golubovcima, kod Skadarskog jezera.

Naveo je da takav pristup imaju "sve demokratske i ozbiljne države" i da gotovo nema nijedne države u svetu koja na "takav način ne štiti svoje dostojanstvo i svoje državne simbole".

"Zbog toga me čude takva pitanja, a posebno me čudi negativna kampanja u medijima", dodao je premijer.

Premijer je konstatovao da se vlast može kritikovati, predsjednika vlade ne moraju da vole, ali se "država mora poštovati".

Na pitanje da li je takav zakon primjenjiv ukoliko, na primjer, dođe do kršenja na sportskim manifestacijama, predsjednik Vlade je odgovorio potvrdno.

"Zašto nije? Ko će to da prati? Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnijećemo prekršajnu prijavu. Nećemo voditi policijske snage da bismo naterali nekoga da ustaje na himnu. ... To je ono što radi demokratsko društvo i demokratska zemlja", rekao je predsjednik Vlade.

Marković je naglasio da će Vlada istrajati na predloženim rješenjima i zapitao: "Zašto je to ovde problem? Zašto je to problem kod vas novinara? Zašto je to problem kod političkih partija? Zašto se time bavi naše okruženje? Da li se mi bavimo o Srbiji zakonom o zaštiti dostojanstva države i njihovim simbolima? Ne. To je njihovo autonomno pravo, kao što je ovo naše pravo".

"Ostavite da radimo odgovorno posao koji pripada vladi i ovoj državi", rekao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana