Ко је Иван Пернар: Скандал мајстор или борац за човјека? VIDEO

Б92
Ко је Иван Пернар: Скандал мајстор или борац за човјека? VIDEO

Загрепчанин Иван Пернар у политичке воде је упловио 2009, али шира јавност на Балкану са његовим ликом и дјелом интензивније се сусреће посљедња два мјесеца.

Тридесетједногодишњи виши медицински техничар у Хрватској је постао познат 2011. године током антивладиних протеста широм земље који су организовани преко друштвене мреже Фејсбук.

Такозвана "Фејсбук револуција" имала је за циљ да изнуди оставку тадашње премијерке Јадранке Косор, а демонстрације су добиле масован одзив током којих је хрватска власт упирала прст у опозицију наводећи да Пернар ради за њене интересе, док је опозиција тврдила да подржава антивладине демонстрације, а не Пернара.

Од Пернара су се тада оградили и љевичари, анархисти, бранитељи и навијачи, оптужујући га да је марионета политичких странака и капиталиста, медији су се питали зашто је на свом Фејсбук профилу подржао Хрватски национални фронт, као и бројне групе које величају „развој националне свијести".

Исте године, Пернар оснива странку Живи зид, а након парламентарних избора у Хрватској у јесен ове године, улази у клупе хрватског Сабора на позицији опозиције. Осим што је један од четворо потпредсједника странке, Пенар је и члан Главног одбора Живог зида.

Вртоглаву популарност на Балкану Пернар управо добија захваљујући посланичком мјесту и свом говору у Сабору који је одржао крајем октобра.

Видео-снимак у којем говори против хрватског чланства у ЕУ и НАТО за само неколико дана захваљујући друштвеним обишао је Балкан уздуж и попријеко. Говором у којем истиче да „Америка у НАТО о свему одлучује, а ми смо тамо само слуге које слушају и раде оно што им се каже", донио му је многе симпатије, али и оштре критике. О њему и ономе што је изрекао данима се расправљало.

Због запаљивог говора у хрватском Сабору, Пернар је био оптуживан да је „руски човјек", али је недавно за телевизију Н1 руски амбасадор у Хрватској, Анвар Азимов изјавио да га не познаје нити се икада сусрео са њим.

"Поштујем га као члана Сабора, он изражава своју принципијелну тачку гледишта. Сваки саборски заступник има право на своје мишљење, које ми треба да поштујемо. Особно на Пернара гледам са симпатијом, али сматрам да би можда његове изјаве требало да буду више избалансиране. Пернар дефинитивно није агент Кремља, није агент Москве. То би ја требало да знам као амбасадор, тако да он то сигурно није. Он је искусна особа и сматрам да може имати лепу политичку будућност", рекао је Азимов.

Пернар је својим статусом на Фејбуку у коме је написао да је Хрватска починила геноцид у Јасеновцу, поново средином новембра узбуркао балканску јавност.

Како је хрватски портал "Индекс" тада навео, Пернар је недавно рекао и да Срби нису починили геноцид у Вуковару.

"Примјетио сам да код дијела Срба да се боје да ће бити етикетирани као геноцидан народ ако признају геноцид у Сребреници. Па ето, читао сам књигу ‘Демонизација Срба’ од Емила Влајкија и та књига ми је отворила очи јер ми је показала да су и други народи у историји чинили ужасне ствари, али нису етикетирани као геноцидне", навео је Пернар.

Од ових његових тврдњи оградила се и његова странка Живи зид, наводећи да "историју треба препустити историчарима".

Пернар је на Фејсбуку писао и да се стиди што је дио парламента који гура црногорски народ у рат, а ушао је у жестоку расправу са Туђмановим сином рекавши му да је "због политике његовог оца који се безброј пута састајао с ратним злочинцем и ширитељем великосрпске идеје Слободаном Милошевићем и договарао подјелу Босне, дошло је до бесмисленог рата између ХВО-а и Армије БиХ, а који је довео до страдања и патње хрватског народа у БиХ".

Недуго потом, Пернар је објаснио зашто све чешће говори о регионалним темама, јер његова прича, како тврди, није прохрватска ни просрпска, већ прољудска.

"Разлог зашто сам прешао границе своје земље је у томе што моја прича није прохрватска, просрпска или пробошњачка, него прољудска, а људи то осјете", написао је Пернар на Фејсбуку.

Како је навео, стално нас уче да гледамо себе и "своје", да смо ми најбољи, а други најгори, да су сви други криви, а ми невини.

"Покушавају нам приказати црно бијели свијет, а сви знамо да свијет није црно бијели и да они који нас газе и тлаче нису наши сусједи него клика из Вашингтона и Брисела", навео је Пернар.

Осим својим изјавама, Пернар је пажњу јавности задобио и многобројним скандалима. Два пута је напуштао телевизијски студио усред емисије.

Током емисије ХРТ "Недјељом у два" Пернар је напустио студио након 15 минута уз образложење да му се не допушта да до краја одговори на питање.

Пернар је током гостовања изјавио да је ХРТ "партијска телевизија у служби ХДЗ-а", као и да су афере ХДЗ-а "игнорисане као да никада нису постојале" и да ХТВ "системски прикрива корумпираност правосудних институција".

Из студија загребачке ТВ З1 изашао је, како је навео, због тога што му водитељ није дао да каже истину о (водитељу Недјељом у 2 Александру) Станковићу.

На друштвеним мрежама објављена су и снимци Пернарових свађа из трамваја након што га је ухватила контрола без карте, али и свађе с путницима, пренијели су средином новембра хрватски медији.

Посљедњи у низу скандала догодио се у суботу када је Пернара испред загребачке народне кухиње вербално и физички напала једна жена док је снимао ред за храну. Том приликом нико од присутних није му притекао у помоћ, нити се је придружио нападу, истакли су медији у Хрватској.

Иван Пернар је у далеком сродству са Иваном Пернаром, истоименим хрватским политичарем и послаником Хрватске сељачке странке који је 1928. године био рањен приликом атентата у Народној Скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Пуниша Рачић, посланик Народне радикалне странке убио је тројицу, а ранио двојицу посланика ХСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана