Klint Vilijamson: Imamo dokaze protiv lidera OVK

Agencije
Klint Vilijamson: Imamo dokaze protiv lidera OVK

Beograd - Nekoliko bivših lidera zloglasne Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) suočiće se sa optužnicama za zločine počinjene tokom 1999. godine, rekao je juče šef istražnog tima EU Klint Vilijamson.

On je najavio da će budući sud podići optužnicu, kojom će biti procesuirano nekoliko bivših čelnika OVK, najviše 19.

- Ovi pojedinci snose odgovornost za sprovođenje kampanje progona koja je bila usmjerena protiv etničkih Srba, Roma i drugog manjinskog stanovništva na Kosovu, kao i protiv kosovskih Albanaca koji su bili označeni kao saradnici Srba - rekao je Vilijamson.

Informacije koje je sakupio Specijalni istražni tim upućuju na to da su određeni elementi OVK namjerno za cilj izabrali manjinsko stanovništvo i nad njim vršili progon, koji je uključivao lišavanje života, otmice, zatvaranje u zatvorima na Kosovu i Albaniji, seksualno nasilje i druge oblike nehumanog postupanja, progon pojedinaca, kao i skrnavljenje i uništavanje crkava i drugih vjerskih objekata.

- Ovo je na kraju rezultovalo etničkim čišćenjem velikog dijela srpskog i romskog stanovništva dijela Kosova južno od rijeke Ibar. Pored toga, otkrili smo da su izvjesni elementi OVK bili uključeni u neprekidnu kampanju nasilja i zastrašivanja tokom 1998. i 1999. godine usmjerenu protiv njihovih političkih protivnika iz redova kosovskih Albanaca, a koju su uključivala djela lišavanja života i nehumanog postupanja - rekao je Vilijamson.

- Ono što se dogodilo poslije rata na Kosovu bio je brutalni napad na Srbe koji su željeli da ostanu, to su uglavnom bili stari i bolesni - rekao je on.

Vilijamson je kazao da je njegov tim sproveo najsveobuhvatniju istragu po završetku rata na Kosovu u junu 1999. godine.

- Postoje ubjedljivi dokazi da te zločine nad Srbima nisu izvršili pojedinci koji su izmakli kontroli i koji su postupali po svom sopstvenom nahođenju, već da su oni izvršeni na organizovani način i da su njihovo izvršenje odobrili određeni pojedinci iz najviših nivoa rukovodstva OVK - rekao je američki tužilac.

Govoreći o istrazi navoda o trgovini organima, Vilijamson je rekao da njegov tim "u ovom trenutku nije došao do dokaza koji bi obezbijedili krivično gonjenje za takva krivična djela".

- To ne znači da ti dokazi ne postoje i mi u svakom slučaju nastavljamo s naporima da do njih dođemo. Znači, mi svakako nismo odbacili valjanost ovih navoda. U ovom momentu mogu da kažem da postoje ubjedljive indicije da se ova praksa dešavala u veoma ograničenom obimu - rekao je Vilijamson.

On se, poput tužilaca Haškog suda Karle del Ponte i Serža Bramerca, požalio na pokušaj zastrašivanja svjedoka.

- Dok god šačica moćnika pokušava da spriječi istragu, cijenu će plaćati cijelo Kosovo, jer ovo ostavlja taman oblak nad cijelim Kosovom. Lica umiješana u nasilje, lica na političkim pozicijama koja napadaju svjedoke zato što se usuđuju da javno govore nisu oni koji brane Kosovo - rekao je Vilijamson.

On je dodao da je Vlada Srbije mnogo učinila da olakša rad njegovom timu, a da se nije miješala u istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana