Клинт Вилијамсон: Имамо доказе против лидера ОВК

Агенције
Клинт Вилијамсон: Имамо доказе против лидера ОВК

Београд - Неколико бивших лидера злогласне Ослободилачке војске Косова (ОВК) суочиће се са оптужницама за злочине почињене током 1999. године, рекао је јуче шеф истражног тима ЕУ Клинт Вилијамсон.

Он је најавио да ће будући суд подићи оптужницу, којом ће бити процесуирано неколико бивших челника ОВК, највише 19.

- Ови појединци сносе одговорност за спровођење кампање прогона која је била усмјерена против етничких Срба, Рома и другог мањинског становништва на Косову, као и против косовских Албанаца који су били означени као сарадници Срба - рекао је Вилијамсон.

Информације које је сакупио Специјални истражни тим упућују на то да су одређени елементи ОВК намјерно за циљ изабрали мањинско становништво и над њим вршили прогон, који је укључивао лишавање живота, отмице, затварање у затворима на Косову и Албанији, сексуално насиље и друге облике нехуманог поступања, прогон појединаца, као и скрнављење и уништавање цркава и других вјерских објеката.

- Ово је на крају резултовало етничким чишћењем великог дијела српског и ромског становништва дијела Косова јужно од ријеке Ибар. Поред тога, открили смо да су извјесни елементи ОВК били укључени у непрекидну кампању насиља и застрашивања током 1998. и 1999. године усмјерену против њихових политичких противника из редова косовских Албанаца, а коју су укључивала дјела лишавања живота и нехуманог поступања - рекао је Вилијамсон.

- Оно што се догодило послије рата на Косову био је брутални напад на Србе који су жељели да остану, то су углавном били стари и болесни - рекао је он.

Вилијамсон је казао да је његов тим спровео најсвеобухватнију истрагу по завршетку рата на Косову у јуну 1999. године.

- Постоје убједљиви докази да те злочине над Србима нису извршили појединци који су измакли контроли и који су поступали по свом сопственом нахођењу, већ да су они извршени на организовани начин и да су њихово извршење одобрили одређени појединци из највиших нивоа руководства ОВК - рекао је амерички тужилац.

Говорећи о истрази навода о трговини органима, Вилијамсон је рекао да његов тим "у овом тренутку није дошао до доказа који би обезбиједили кривично гоњење за таква кривична дјела".

- То не значи да ти докази не постоје и ми у сваком случају настављамо с напорима да до њих дођемо. Значи, ми свакако нисмо одбацили ваљаност ових навода. У овом моменту могу да кажем да постоје убједљиве индиције да се ова пракса дешавала у веома ограниченом обиму - рекао је Вилијамсон.

Он се, попут тужилаца Хашког суда Карле дел Понте и Сержа Брамерца, пожалио на покушај застрашивања свједока.

- Док год шачица моћника покушава да спријечи истрагу, цијену ће плаћати цијело Косово, јер ово оставља таман облак над цијелим Косовом. Лица умијешана у насиље, лица на политичким позицијама која нападају свједоке зато што се усуђују да јавно говоре нису они који бране Косово - рекао је Вилијамсон.

Он је додао да је Влада Србије много учинила да олакша рад његовом тиму, а да се није мијешала у истрагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана