Klasić: Kitarovićeva govori neistine o životu u Jugoslaviji

Srna
Klasić: Kitarovićeva govori neistine o životu u Jugoslaviji

Zagreb - Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić ističe da predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović govori neistine kada tvrdi da su u Jugoslaviji bili ugroženi Hrvati, koji su u toj državi imali svoju republiku, te nacionalne i republičke simbole.

U intervjuu bečkom “Klajne cajtungu” Kitarovićeva je navela da u Jugoslaviji Hrvati nisu smjeli da kažu ko su, “a ukoliko bi neko i iskazao nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”.


Klasić podsjeća na odredbe jugoslovenskog ustava iz 1974. godine, u kojem piše da je “SR Hrvatska nacionalna država hrvatskog naroda”, te da je “himna SR Hrvatske - žLijepa naša domovinož”.

On napominje da su Hrvati bili jedina nacija koja je uz jugoslovensku imala i svoju nacionalnu himnu i ističe:

“Najteže je kad počnete racionalizovati iracionalne stvari... I onda trošite energiju i živce kako bi ljudima dokazali da je žZa dom spremni!ž ustaški, a ne stari hrvatski pozdrav, da je logor u Jasenovcu bio pakao, a ne sportsko-rekreativni centar, a da Bajaga nikada nije pjevao četničke pjesme”.

Liberalni portali u Hrvatskoj ismijavaju tvrdnje Kitarovićeve da je kao Hrvatica bila potlačena u Jugoslaviji.

Kitarovićeva je kao sedamnaestogodišnja djevojka, u okviru međunarodne razmjene učenika, pohađala srednju školu “Los Alamos” u američkoj saveznoj državi Nju Meksiko.

Ona je ranije priznala da je 1986. godine upisala studij engleskog i španskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu jer je željela da jednog dana radi u UN.

U to doba, Kitarovićeva je mogla da radi u UN samo putem jugoslovenske diplomatije, pa nije jasno kako je to htjela da izađe iz komunizma i istovremeno radi za komunističku diplomatiju, navode portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana