Китаровићева одала почаст убијенима у Јасеновцу

Срна
Китаровићева одала почаст убијенима у Јасеновцу

Јасеновац - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је положила вијенац у Спомен-подручју Јасеновац и одала почаст жртвама убијеним у овом усташком концентрационом логору.

Китаровићева је у књигу утисака написала да полажући вијенац као знак сјећања на жртве логора Јасеновац и стојећи у тишини уз Камени цвијет изражава најдубљи пијетет свим страдалима у том логору, саопштено је из кабинета предсједника Хрватске.

"Нека ово увијек буде само мјесто пијетета, али и мјесто које ће нас опомињати колико је важно младе нараштаје одгајати за мир, заједништво и солидарност међу људима и народима. Прошлост не можемо промијенити, али будућност можемо градити на бољи начин, за љепши и хуманији живот свих људи у Хрватској и широм свијета", навела је Китаровићева.

Она је напоменула да Други свјетски рат у Хрватској и "данас буди болна сјећања на бројна страдања", преносе хрватски медији.

У Спомен-подручју Јасеновац сутра ће бити одржана државна комеморацији за жртве усташког логора у Јасеновцу под покровитељством хрватског парламента, али Китаровићева неће присуствовати том догађају.

Дан пробоја логораша из Јасеновца јуче су обиљежили Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Координација јеврејских општина, Српско народно вијеће и Савез Рома у Хрватској "Кали сара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана