Китаровић: Мора бити обезбијеђена равноправност Хрвата

Срна
Китаровић: Мора бити обезбијеђена равноправност Хрвата

Мостар - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је у Мостару да Хрвати у БиХ нису мањина, него да је БиХ њихова друга домовина и да Хрватска има уставну обавезу штити права Хрвата у БиХ.

Китаровићева је изјавила новинарима у Мостару да се мора обезбиједити равноправност Хрвата.


"Моја позиција је да се /равноправност/ мора обезбиједити у свим видовима законодавства. БиХ је специфична земља, настала у специфичним околностима. Можда само подсјетник на прошлост да није било тог заједничког хрватско-бошњачког пријатељства, на основу међудржавног уговора, никада се тако брзо не би стекли услови за Дејтонски споразум", навела је Китаровићева.

Она је додала да је Хрватска један од гараната мира и спровођења Вашингтонског и Дејтонског мировног уговора.

"То ће наставити да чини. Имамо уставну обавезу да штитимо хрватски народ ван граница. У овом случају, права народа јер Хрвати у БиХ нису мањина, ово је њихова друга домовина", истакла је Китаровићева.

Говорећи о Изборном закону БиХ, она је изразила наду да ће бити постигнут договор јер је он основа стабилности земље, додајући да је то мишљење цијеле ЕУ.

Китаровићева је нагласила да се у извјештају Европске комисије истиче неопходност измјена изборног законодавства, те да Хрватска подстиче колеге из БиХ да се иде ка договору "јер је то у најбољем интересу БиХ и њена сва три конститутивна народа".

Она је нагласила да се нада да ће БиХ ускоро почети преговоре о чланству у ЕУ јер "тада долази до трансформације друштва".

Китаровићева је рекла да ће Хрватска наставити да се залаже да вођство БиХ само може у будућности доносити одлуке, без међународних посредника.

Она није жељела да коментарише долазак предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Сарајево. "Не бих се изјашњавала док не видим како ће скуп проћи", додала је Китаровићева.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Китаровићева је истакла да је Хрватска већ појачала надзор границе с БиХ, нагласивши добру сарадњу с БиХ, Србијом и осталим сусједним земљама како би оснажили границе и зауставили прилив илегалних миграната.

Китаровићева је данас на Свеучилишту у Мостару одржала предавање, а вечерас у 20.15 часова састаће се и са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана