Кавчани се скривали иза идентитета покојника

Глас Српске
Кавчани се скривали иза идентитета покојника

Подгорица - Група Дарка Караичића (34) оптужена је да је набавила праве пасоше са лажним подацима за истакнуте припаднике злогласног "кавачког клана" Василија Рафаиловића, Владимира Рогановића и Дамира Мељовића.

Припадници озлоглашеног клана скривали су се иза идентитета покојника и робијаша, а лажна документа плаћали су хиљадама евра. Биометријске пасоше и личне карте радили су од почетка 2015. до маја 2016. године за припаднике "кавачког клана" који су осумњичени за више убистава.

Тако су за Будванина Василија Рафаиловића радили оригинална документа на лажно име Милош Миљковић, који иначе у Србији служи дугогодишњу казну затвора. Рафаиловић је са суграђанином Ратком Вушовићем у јануару 2017. окривљен за убиство Ђорђа Борете и случајне жртве Драгана Зечевића. И Рафаиловић, за кога се сумња да му је убиство плаћено дрогом, и његов саучесник су од тада у бјекству.

Рафаиловић је хапшен у марту 2013. године због сумње да је покушао да убије Радована Вујовића. У оптужници за израду фалсификованих докумената наводи се да је Бранко Симић, који је иначе у групи био задужен за проналажење клијената, договорио са Рафаиловићем да ће добити биометријски пасош за 8.000 евра. Потом је вођа групе Караичић дао налог полицајцу Рајку Шимшићу из Ужица да у систему МУП-а Србије нађе одговарајуће податке за Рафаиловића. Шимшић је користећи шифре колега изабрао податке робијаша Миљковића.

Младен Новаковић, припадник групе фалсификатора који је осуђен по признању кривице, Рафаиловићеву слику и податке робијаша Миљковића предао је Караичићу.

Са тако фалсификованим документима Новаковић и Симић са Рафаиловићем 10. августа 2016. године у ПУ Савски венац подносили су захтјев за израду биометријских докумената.  Рафаиловић је 14. августа 2015. преузео документа на име Милош Миљковић и Бранку Симићу дао преосталих 5.000 евра. Симић је задржао 500 евра, а остатак је предао Младену Новаковићу, који је такође задржао 500, док је 4.000 предао Караичићу. Дамир Мељовић, који је означен као припадник "кавачког клана", договорио се са Бранком Симићем да добије биометријска документа за 16.000 евра. Полицајац Шимшић је креирао за Дамира Мељовића лажан идентитет на име Дамир Вељовић.

Владимир Рогановић (31) из Херцег Новог, означен као један од вођа "кавачког клана", ухапшен је 5. маја 2017. године и убрзо и осуђен због израде лажних докумената. Симић се са Рогановићем договорио да за лажна документа плати 8.000 евра. Полицајац Шимшић је у информационом систему МУП-а пронашао податке покојног Адама Марковића, чији је идентитет био намијењен Рогановићу.

Непознати фалсификатор је са сликом Рогановића направио стару личну карту на име Адам Марковић. У рату кавачког и шкаљарског криминалног клана до сада је убијено десетине људи. Један од вођа "кавчана" Игор Божовић у августу је пуштен из притвора, након чега је, како се сумња, побјегао из Црне Горе.

Полицајка разоткрила превару

Осуђени Младен Новаковић и Владимир Рогановић разоткривени су када су отишли у ПУ Звездара, гдје су с фалсификованим документима предали захтјев за израду лажних докумената. Полицијска службеница им је саопштила да мора провјерити идентитет, а Новаковић је о томе телефоном обавијестио Караичића, који му је рекао да побјегну. Рогановић је ухапшен 5. маја, а већ 25. маја у Првом основном суду осуђен је на годину затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана