Karađorđevići traže dio Svetog Stefana od Crne Gore

Tanjug
Karađorđevići traže dio Svetog Stefana od Crne Gore

Podgorica - Princ Aleksandar Karađorđević traži od Crne Gore da mu bude vraćena imovina na Svetom Stefanu, budući da je dio zemljišta između luksuznih vila od 13.293 metara kvadratnih obilježeno za restituciju kraljevskoj porodici, prenose crnogorski mediji.

Riječ je o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu, a Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel "Kraljičina plaža", kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela.

Zemljište koje Karađorđevići potražuju obuhvata i zemljišni kompleks od blizu pet hiljada kvadratnih metara iznad Miločerskog parka, koji trenutno pripada Prvoj banci, porodice ukanović.

Princ Aleksandar Karađordević, njegova supruga princeza Katarina i ostali nasljednici su posredstvom svojih advokata sedmog aprila 2005. godine podnijeli zahtjev da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori.

Imovinu pored ljetnjikovca - sadašnje vile Milocer, pomoćnih objekata i zemljišta u Miloceru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac "Ljeskovac" na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povrat i obeštećenje opštine Budva odbila je zahtjev Karađorđevića 2007, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povrat u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana