Kapetan Dragan u četvrtak u Splitu?

Srna
Kapetan Dragan u četvrtak u Splitu?

Zagreb - Australija će ove sedmice Hrvatskoj da izruči Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, a njegov dolazak u Split očekuje se u četvrtak, 9. jula.

U splitskom sudu u toku su pripreme za prihvat Vasiljkovića, koji je u pritvoru u Australiji proveo skoro devet godina, javljaju hrvatski mediji.

Vasiljkoviću je prošlog mjeseca dodijeljen branilac po službenoj dužnosti, splitski advokat Darko Stanić.

Nakon izručenja hrvatskim vlastima, Vasiljković bi trebalo da bude predat splitskom županijskom državnom tužilaštvu koje protiv njega vodi istragu za ratne zločine.

Nakon ispitivanja, istražioci bi trebalo da zatraže određivanje istražnog zatvora, u kojem bi kapetan Dragan čekao suđenje.

Zahtjev za izručenje hrvatska Vlada podnijela je 2005. godine, a Vlada Australije je u novembru 2012. godine donijela odluku da Vasiljkovića izruči Hrvatskoj.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine i od tada se nalazi u zatvoru.

Kapetan Dragan je 2013. odgodio izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu, kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Tu odluku je poništio savezni sud.

Hrvatska sumnjiči kapetana Dragana za navodne ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini od 1991. do 1993. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana