Капетан Драган у четвртак у Сплиту?

Срна
Капетан Драган у четвртак у Сплиту?

Загреб - Аустралија ће ове седмице Хрватској да изручи Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, а његов долазак у Сплит очекује се у четвртак, 9. јула.

У сплитском суду у току су припреме за прихват Васиљковића, који је у притвору у Аустралији провео скоро девет година, јављају хрватски медији.

Васиљковићу је прошлог мјесеца додијељен бранилац по службеној дужности, сплитски адвокат Дарко Станић.

Након изручења хрватским властима, Васиљковић би требало да буде предат сплитском жупанијском државном тужилаштву које против њега води истрагу за ратне злочине.

Након испитивања, истражиоци би требало да затраже одређивање истражног затвора, у којем би капетан Драган чекао суђење.

Захтјев за изручење хрватска Влада поднијела је 2005. године, а Влада Аустралије је у новембру 2012. године донијела одлуку да Васиљковића изручи Хрватској.

Васиљковић је ухапшен у Перту 2006. године и од тада се налази у затвору.

Капетан Драган је 2013. одгодио изручење Хрватској пошто је судија аустралијског суда прихватио његову жалбу, којом је тврдио да је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних грешака које су супротне Женевској конвенцији. Ту одлуку је поништио савезни суд.

Хрватска сумњичи капетана Драгана за наводне ратне злочине почињене у вријеме када је био командант у Крајини од 1991. до 1993. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана