Капетан Драган осуђен на 15 година

 Капетан Драган осуђен на 15 година 26.09.2017 14:12 | Танјуг

Сплит - Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, осуђен је на 15 година затвора пред судом у Сплиту за ратне злочине над хрватским војницима и цивилима.

Васиљковић је проглашен кривим по двије тачке оптужнице - злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

Иначе, Васиљковић је прошле недјеље током изношења завршне одбране одбацио све наводе из оптужнице: "Наведене злочине, који се спомињу у оптужници, нити сам починио, а нити су се они догодили".

Он је цио судски процес назвао "опсесивно фашистичким прогоном", а на почетку процеса прошле године рекао је да се доживљава као бранитељ домовине Југославије, а не агресор.

Његова одбрана је тврдила да пред судом у Сплиту није имао непристрасно и поштено суђење, као и да је имао другачији третман јер је Србин.

Тужилаштво је с друге стране тврдило да је у судском поступку, током којем је испитано више десетина свједока, доказало све оптужбе, односно да је Васиљковић као командант Јединице за посебне намјене у саставу паравојних јединица самопроглашене САО Крајине починио ратне злочине 1991. у затвору у Книну, као и 1993. у Брушкој, код Бенковца, гдје је мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Оптужница терети Васиљковића и да је током јула 1991. у Глини, у договору с командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу, као и на околна насеља. У оптужници се наводи и да су током напада оштећени и уништени цивилни објекти, хрватско становништво натјерано на бијег, опљачкана имовина и убијени и рањени цивили.

Међу настрадалима је био и њемачки новинар Егон Скотланд, који је погинуо 1991. године на улазу у Глину.

Жупанијско тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против Васиљковића почетком 2016, готово пола године након што га је Аустралија изручила Хрватској послије десетак година скривања.

До хапшења је живио у Перту под именом Данијел Снеден и радио је као тренер голфа, а држављанин је Србије и Аустралије.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица