Јутарњи: Нова смртоносна балканска избјегличка рута

Јутарњи: Нова смртоносна балканска избјегличка рута 10.02.2018 22:32 | Агенција

Загреб - Загребачки "Јутарњи лист" пише о новој смртоносној балканској рути, којом се илегални мигранти покушавају домоћи Западне Еуропе.

Рута прелази преко Црне Горе, БиХ и Хрватске.

"Иако се о тој рути у јавности мало говори, она је све активнија и односи све више људских живота", наводи се у репортажи листа.

Хрватске власти мигранте који у ту земљу уђу из сјеверозападне БиХ сматрају појединачним случајевима илегалних прелазака државне границе, у Словенији мисле да би се могло говорити о новом краку такозване балканске руте, док су у БиХ сигурни да је то нова рута коју називају "јужна мигрантска рута".

Она из Грчке скреће према Албанији, а из Црне Горе, преко мјеста Нудо, улази у Аранђелово и Требиње, у Херцеговини.

Мигранти затим преко БиХ, отворено јавним превозом, аутобусима и таксијима путују до Велике Кладуше, нешто мање у Бихаћ.

Тај коридор кроз Хрватску иде кроз Карловачку жупанију, до словеначке границе која је удаљена свега око 70 километара.

У Словенију, на подручје Бијеле крајине, односно Чрномеља, улазе преко ријеке Купе.

"Јутарњи лист" констатује да, без обзира на то како га називали, чињенице говоре да је то нови правац којим се Запада покушавају домоћи невољници из блискоисточних, азијских и афричких земаља - са све већим удијелом грађана Косова.

Лани су их у БиХ евидентирали око 800, седам пута више у односу на претходну годину.

Тек сваки дванаести међу њима је Сиријац, а предњаче Африканци (Алжир и Мароко) те Пакистанци и Авганистанци. Само у Карловацкој жупанији су прошле године ухватили 202 мигранта (у двије године број се учетворостручио), а у јануару ове године 21.

Број особа које пролазе Хрватском засигурно је вишеструко већи од полицијских статистика, и то из најмање два разлога, констатује се у тексту.

Прво, постоји одређен број који никад не евидентира ниједна од трију земаља, а друго, ако БиХ и Словенија баратају бројкама које су пет пута веће, јасно је да се са њима мора рачунати и у Хрватској. Разлика је само у томе што кроз Хрватску путују ноћу и много опрезније, дању се скривају, а све због страха од хрватске полиције, па је у складу с тим, и мањи број евидентираних.

То потврђују и информације словеначке полиције. На подручју полицијске управе Чрномељ полицајци су прошле године евидентирали свега шест случајева у којима је преко Купе илегално ушло 14 миграната. Само у јануару и првој недељи фебруара ове године евидентирали су 22 случаја и чак 112 миграната.

"Јутарњи лист" наводи десетке случајева у којима су мјештани виђали групе како пролазе пољима и шумама, те проваљују у викендице тражећи заклон од зиме и полиције. Барем два случаја завршила су трагично.

Све се то догађа у зимским мјесецима, неповољнима за такву врсту путовања. С обзиром на то, али и на информације из Велике Кладуше гдје су, углавном по приватним објектима и у двије џамије, смјештене десетине миграната, а нови пристижу свакодневно, Хрватску би ускоро могао запљуснути прави мигрантски талас, закључује загребачки дневник.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица