Јункер: Чланство Балкана у ЕУ - питање рата или мира

 Јункер: Чланство Балкана у ЕУ - питање рата или мира 20.02.2019 23:38 | Танјуг

Брисел - Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас у Бриселу да земље западног Балкана треба да имају стварну перспективу чланства у Европској унији јер у супротном, упозорио је, постоји ризик од повратка у ''90-те године прошлог вијека.

“Ако те земље не постану чланице ЕУ-а ризикујемо повратак у ''90-е. Мислим да је то питање рата или мира”, рекао је Јункер на заједничкој конференцији за новинаре са словеначким предсједником Борутом Пахором с којим је разговарао о перспективи чланства земаља западног Балкана.

Он је додао да ће учнити све да дође на састанак Иницијативе три мора, који организује словеначки предсједник почетком јуна у Љубљани.

“У потпуности подржавам ту иницијативу”, рекао је Јункер који је, подсјећа Хина, и прошле године учествовао на сумиту иницијативе у Букурешту.

Осврнуо се и на изјаву предсједника Европског парламента Антонија Тајанија о “италијанској Истри и Далмацији”, наводећи да је Тајани “имао право што се извинио”.

С друге стране, Пахор је захвалио Јункеру на подршци коју пружа тој иницијативи и најавио да ће позвати и њемачког предсједника на самит.

Говорећи о европској перспективи западног Балкана, Пахор се посебно осврнуо на Босну и Херцеговину за коју је рекао да је случај “суи генерис” и да према њој треба бити “суптилан”, што не значи, нагласио је, да јој треба попуштати по питању испуњаваја критеријума за еврпске интеграције.

Иницијатива три мора изворно је хрватско-пољски пројект, покренут 2016. године на састанку у Дубровнику, у циљу јачања трговинске, инфраструктурне, енергетске и политичке сарадње на простору између Јадранског, Балтичког и Црног мора.

Иницијатива је замишљена као неформална платформа за осигурање политичке подршке и дјеловања на конкретним пројектима, а окупља 12 земаља ЕУ- Хрватску, Пољску, Мађарску, Чешку, Словачку, Румунију, Бугарску, Литванију, Летонију, Естонију, Словенију и Аустрију, подсјећа Хина.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица