Јункер: Ако ЕУ пропадне, биће новог рата на Балкану

Танјуг
Јункер: Ако ЕУ пропадне, биће новог рата на Балкану

Брисел - Предсједник ЕК Жан-Клод Јункер упозорио је Сједињене Америчке Државе на опасност од рата на Балкану, уколико се Европска унија "уруши", преноси Еурактив.

Јункер се с потпредсједником САД Мајком Пенсом сусрео у Бриселу прошлог мјесеца, али је детаље разговора открио тек данас, у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

Јункер је рекао да је био "изнервиран и изненађен" ентузијазмом Доналда Трампа због изласка Британије из ЕУ, због чега је упозорио Американце на посљедице таквог понашања.

Шеф ЕК сматра да је Трампово понашање показало да он не разумије компликовану историју Европе и каже да је његовог потпредсједника "јасно упозорио да Вашингтон не би смио да охрабрује друге земље да имитирају Брегзит".

"Рекао сам потпредсједнику Пенсу - 'Немојте то да причате, не позивајте друге да изађу, јер ако Европска унија пропадне, имаћете нови рат на Западном Балкану", рекао је Јункер.

Како сматра шеф ЕК, том региону је "важно понудити европску перспективу".

"Ако их оставимо саме, Босну и Херцеговину, Републику Српску, Македонију, Албанију, све те земље, имаћемо опет рат", рекао је Јункер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана