Josipović na udaru desnice

Agencije
Josipović na udaru desnice

Zagreb - Šesti po redu predsjednički izbori u Hrvatskoj trebalo bi da budu održani tek u decembru 2015, a aktuelni predsjednik Ivo Josipović, koji je najavio da će se ponovo kandidovati, već se našao na udaru značajno ojačane desnice, posebno nakon izbora za Evropski parlament.

Najglasnije su za sada predstavnik opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović i Željka Markić, koju dio medija vidi kao alfu i omegu građanske inicijative "U ime obitelji" te kao jednog od lidera hrvatske desnice.

Markićeva se, naime, oštro obrušila na predsjednika Josipovića u svojim zapisima, koje su ovih dana počeli da objavljuju splitski mediji, a u kojima analitičari vide otvoreni pokušaj "uvođenja" Markićeve u politički prostor koji je do sada pokrivao HDZ.

- Josipović je propuštajući da zatraži ocjenu ustavnosti "leks Perković" radio protiv interesa Hrvatske. Kad se pokazalo da će, uprkos zakonu koji je mogao zaustaviti, Josip Perković biti izručen Njemačkoj, predsjednik je s premijerom Zoranom Milanovićem pokušao da promijeni Ustav Hrvatske, opet zato da bi spriječio izručenje Perkovića. Ni u tome nije uspio - napisala je Markićeva.

Markićeva smatra da je protiv Josipovića već trebalo da bude pokrenut postupak jer je, kako tvrdi, očigledno na uštrb interesa Hrvatske štitio osumnjičenog za okrutni zločin iz vlastitog interesa, kakav god on bio.

Markićeva dodaje da ostaje samo nada da će on "imati dovoljno obraza" da sam odustane od svoje ponovne kandidature. Josipoviću se ne prašta ni to što u njegovom kabinetu kao savjetnik za bezbjednost radi Perkovićev sin Saša. I HDZ-ov kandidat za predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović kritikovala je Josipovića zbog plata koje dobijaju neki njegovi savjetnici i optužila ga da sprema "podlu" predsjedničku kampanju, a predsjednik Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukač tvrdi da je u kabinetu predsjednika previše onih koji nisu priželjkivali Hrvatsku kao državu.

Reakcije

Ivo Josipović poručio je da neće voditi prljavu kampanju za novi predsjednički mandat. Josipović je rekao da ga ne zanima šta je Kolinda Grabar-Kitarović.

- Što se mene tiče, ja nikad nisam vodio kampanje koje bi bile prljave. Kada je riječ o onome što se do sada događalo, pa vidjeli ste iz čijeg je tima dolazilo ono što ona naziva podlim - rekao je Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana