Јаздгерди: Плоча у Јасеновцу вријеђа преживјеле у холокаусту

Срна
Јаздгерди: Плоча у Јасеновцу вријеђа преживјеле у холокаусту

Загреб - Амерички изасланик за питања холокауста Том Јаздгерди изјавио је да преживјеле у Холокаусту и њихове породице вријеђа спомен-плоча /хрватским војницима погинулим у рату деведесетих година прошлог вијека/ постављена у Јасеновцу, на којој је исписан усташки поздрав "За дом спремни!".

"Хрватска Влада је основала комисију /Савјет за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима/ и надамо се да ће се она позабавити тим спорним и увредљивим симболима јер ми дијелимо демократске вриједности са Хрватском. Тешко је, поготово преживјелим у холокаусту, гледати те симболе", нагласио је Јаздгерди.


Он је додао да се Међународна асоцијација за сјећање на холокауст труди да се о тим мрачним периодима учи у школама на одговарајући начин, преносе хрватски медији.

"Ако о томе не будемо учили нашу дјецу, како ће бити избјегнуте такве ствари у будућности. Међународна асоцијација за сјећање на холокауст окупља 31 државу, брине да се о холокаусту на одговарајући начин учи у школама и да се обиљежавају мјеста сјећања, логори смрти у којима су убијани Јевреји и припадници других народа, попут Јасеновца", рекао је амерички изасланик.

Јаздгердија су јуче примили представници Владе Хрватске, али не и премијер Андреј Пленковић. Он би данас требао да посјети Јасеновац у пратњи министра културе Хрватске Нине Обуљен Коржинек.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана