Janšina stranka odustala od 450.000 evra kredita preduzetnice iz BiH

Janšina stranka odustala od 450.000 evra kredita preduzetnice iz BiH 11.01.2018 23:10 | index.hr

Ljubljana - Vodeća slovenačka opoziciona stranka objavila je danas da je raskinula kreditni ugovor prema kojem je od privatne preduzetnice iz BiH trebala u tri tranše dobiti 450.000 evra za troškove izborne kampanje na parlamentarnim izborima sredinom godine i lokalnim izborima na jesen ove godine, što je dobilo razmjere pravog političkog skandala, nakon što su detalje početkom sedmice objavili mediji.

Kako piše portal index.hr, Slovenačka demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša navela je da je raskinula ugovor s preduzetnicom iz Prijedora Dijanom Đuđić, te njezinoj kompaniji vratila već primljenih 150.000 evra. Ona je u Sloveniji poslovala preko više bankovnih računa, od kojih joj je jedan prošle godine zatvoren, navodno zbog nejasnih novčanih transakcija i sumnje da je upletena u mrežu preduzeća koja su preko nje izbjegavala plaćanje PDV-a.

Opoziciona stranka kojoj je skandal naštetio, a prema anketama je među vodećima koje bi na izborima za parlament mogle osvojiti najveći broj glasova, navela je da će stvar ocjene je li kredit bio u okviru zakona prepustiti državnoj reviziji.

Većina stranaka se pred izbore zadužuje

Prema nekim tumačenjima zakona o finansiranju političkih stranaka, one od privatnih poduzetnika smiju godišnje ugovorom o kreditu dobiti najviše 20-ak hiljada evra, pri čemu su restrikcije još veće ako su donatori ili kreditori strane privatne osobe, banke ili preduzetnici.

Većina slovenačkih stranaka pred izbore se zbog zakonskih restrikcija zadužuje za potrebe kampanje, a sredstva im se kasnije refundiraju jer novac za troškove predizbornih aktivnosti nakon izbora dobiju iz državnog budžeta, prema procentu glasova i broju mandata koje su osvojili.

Većina se zadužuje kod domaćih banaka

Većina ih se zadužuje kod domaćih banaka, a mediji u Sloveniji navode da je kreditiranje iz inostranstva pod posebnom lupom kako bi se izbjegla politička korupcija ili pranje novca.

Kredit Janšinoj stranci, iako prijavljen na agenciju za javne podatke (AJPES) - bio je suspektan i zbog vrlo povoljnih uslova - jer je na zajam stranka trebala platiti samo dva odsto fiksnih kamata, a kao jamstvo za kredit ponudila je i mogućnost prodaje većinskog udjela u svom izdavačkom preduzeću "Obzorja".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica