Јаншина странка одустала од 450.000 евра кредита предузетнице из БиХ

index.hr
Јаншина странка одустала од 450.000 евра кредита предузетнице из БиХ

Љубљана - Водећа словеначка опозициона странка објавила је данас да је раскинула кредитни уговор према којем је од приватне предузетнице из БиХ требала у три транше добити 450.000 евра за трошкове изборне кампање на парламентарним изборима средином године и локалним изборима на јесен ове године, што је добило размјере правог политичког скандала, након што су детаље почетком седмице објавили медији.

Како пише портал index.hr, Словеначка демократска странка (СДС) коју води бивши премијер Јанез Јанша навела је да је раскинула уговор с предузетницом из Приједора Дијаном Ђуђић, те њезиној компанији вратила већ примљених 150.000 евра. Она је у Словенији пословала преко више банковних рачуна, од којих јој је један прошле године затворен, наводно због нејасних новчаних трансакција и сумње да је уплетена у мрежу предузећа која су преко ње избјегавала плаћање ПДВ-а.

Опозициона странка којој је скандал наштетио, а према анкетама је међу водећима које би на изборима за парламент могле освојити највећи број гласова, навела је да ће ствар оцјене је ли кредит био у оквиру закона препустити државној ревизији.

Већина странака се пред изборе задужује

Према неким тумачењима закона о финансирању политичких странака, оне од приватних подузетника смију годишње уговором о кредиту добити највише 20-ак хиљада евра, при чему су рестрикције још веће ако су донатори или кредитори стране приватне особе, банке или предузетници.

Већина словеначких странака пред изборе се због законских рестрикција задужује за потребе кампање, а средства им се касније рефундирају јер новац за трошкове предизборних активности након избора добију из државног буџета, према проценту гласова и броју мандата које су освојили.

Већина се задужује код домаћих банака

Већина их се задужује код домаћих банака, а медији у Словенији наводе да је кредитирање из иностранства под посебном лупом како би се избјегла политичка корупција или прање новца.

Кредит Јаншиној странци, иако пријављен на агенцију за јавне податке (АЈПЕС) - био је суспектан и због врло повољних услова - јер је на зајам странка требала платити само два одсто фиксних камата, а као јамство за кредит понудила је и могућност продаје већинског удјела у свом издавачком предузећу "Обзорја".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана