Jandroković na udaru zbog bijega

Agencija
Jandroković na udaru zbog bijega

Zagreb - Može li se zamisliti da je njemačka kancelarka Angela Merkel prekinula posjetu Atini, usred grčke krize, jer su je upoređivali s Hitlerom ili da američki predsjednik uvrijeđeno prekida svaku posjetu nekoj zemlji zato što neko iz protesta zapali američku zastavu.

Hrvatski portal "Indeks" povodom prekida posjete delegacije Sabora Beogradu ocjenjuje da se srpske vlasti nisu odgovarajuće pripremile za "divljanje" lidera radikala Vojislava Šešelja, da bi "zaštitili hrvatsku delegaciju od ispada beskrupuloznog huškača".

Kolumnista Gordan Duhaček ocjenjuje da je Šešeljev ispad "neopisiva sramota" za zvanični Beograd, koji je, kaže, zakazao i politički i policijski, ocjenjuje autor, ali je, dodaje, odluka o prekidu posjete svejedno katastrofalna:

- Riječ je o katastrofalnoj odluci, koja predstavlja još jedan nevjerovatan poraz hrvatske spoljne politike i diplomatije. Umjesto da Jandroković, koji je svojevremeno bio ministar spoljnih poslova, incident koji je izazvao Šešelj iskoristi da usred Beograda poentira, baš kao što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić izdominirao u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog sabora je odlučio da podvije rep i ponaša se kao uvređena frajla".

Jandroković je, smatra autor teksta, od srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, sa kojim je kasnije uveče trebalo da se vidi, trebalo da traži da zajednički na konferenciji za novinare osude Šešelja.

Ukoliko bi Dačić to odbio, Jandroković bi, smatra, bio još u boljoj poziciji. Mogao je Jandroković isposlovati da mu se Vučić izvinjava zbog Šešelja, kao što se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izvinjavala Vučiću zbog Dražena Keleminca i ostalih koji su protestovali u Zagrebu tokom njegove posjete u februaru, navodi "Indeks".

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da je incident u Beogradu, zbog kojeg je parlamentarna delegacija Hrvatske prekinula prvu zvaničnu posjetu srpskoj prestonici, izolovani incident i da očekuje da vlasti Srbije osude taj događaj.

Hrvatski analitičar Žarko Puhovski je rekao da je ustavno nedopustivo to što je Jandroković tu odluku donio poslije konsultacija sa Plenkovićem. Budući da je riječ o međunarodnim odnosima, Puhovski kaže da je Jandroković o tome trebalo da se konsultuje sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o potezu Vojislava Šešelja je rekao da je "sve što se dogodilo veoma štetno po Srbiju" i osudio je nasilje.

- Kao predsednik Srbije osuđujem svaku vrstu nasilja, pretnji, gaženje, paljenje hrvatske zastave, bilo koje zastave, to su stvari koje su nedopustive. Nikada nećemo dozvoliti da neko ugrozi naše goste, ali kako da reagujete kad su to poslanici u pitanju? Postavlja se tu pitanje zašto smo to sebi dozvolili? Nemam odgovor - rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana