Јандроковић на удару због бијега

Агенција
Јандроковић на удару због бијега

Загреб - Може ли се замислити да је њемачка канцеларка Ангела Меркел прекинула посјету Атини, усред грчке кризе, јер су је упоређивали с Хитлером или да амерички предсједник увријеђено прекида сваку посјету некој земљи зато што неко из протеста запали америчку заставу.

Хрватски портал "Индекс" поводом прекида посјете делегације Сабора Београду оцјењује да се српске власти нису одговарајуће припремиле за "дивљање" лидера радикала Војислава Шешеља, да би "заштитили хрватску делегацију од испада бескрупулозног хушкача".

Колумниста Гордан Духачек оцјењује да је Шешељев испад "неописива срамота" за званични Београд, који је, каже, заказао и политички и полицијски, оцјењује аутор, али је, додаје, одлука о прекиду посјете свеједно катастрофална:

- Ријеч је о катастрофалној одлуци, која представља још један невјероватан пораз хрватске спољне политике и дипломатије. Умјесто да Јандроковић, који је својевремено био министар спољних послова, инцидент који је изазвао Шешељ искористи да усред Београда поентира, баш као што је српски предсједник Александар Вучић издоминирао у Загребу, предсједник Хрватског сабора је одлучио да подвије реп и понаша се као увређена фрајла".

Јандроковић је, сматра аутор текста, од српског шефа дипломатије Ивице Дачића, са којим је касније увече требало да се види, требало да тражи да заједнички на конференцији за новинаре осуде Шешеља.

Уколико би Дачић то одбио, Јандроковић би, сматра, био још у бољој позицији. Могао је Јандроковић испословати да му се Вучић извињава због Шешеља, као што се хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић извињавала Вучићу због Дражена Келеминца и осталих који су протестовали у Загребу током његове посјете у фебруару, наводи "Индекс".

Хрватски премијер Андреј Пленковић сматра да је инцидент у Београду, због којег је парламентарна делегација Хрватске прекинула прву званичну посјету српској престоници, изоловани инцидент и да очекује да власти Србије осуде тај догађај.

Хрватски аналитичар Жарко Пуховски је рекао да је уставно недопустиво то што је Јандроковић ту одлуку донио послије консултација са Пленковићем. Будући да је ријеч о међународним односима, Пуховски каже да је Јандроковић о томе требало да се консултује са предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић.

Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић о потезу Војислава Шешеља је рекао да је "све што се догодило веома штетно по Србију" и осудио је насиље.

- Као председник Србије осуђујем сваку врсту насиља, претњи, гажење, паљење хрватске заставе, било које заставе, то су ствари које су недопустиве. Никада нећемо дозволити да неко угрози наше госте, али како да реагујете кад су то посланици у питању? Поставља се ту питање зашто смо то себи дозволили? Немам одговор - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана