Јакшић: Црна гора је узрок новог Хладног рата

Агенције
Јакшић: Црна гора је узрок новог Хладног рата

Подгорица - Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић сматра да је намера Црне Горе да уђе у NATO повод за почетак новог хладног рата.

Он је истакао да се сукоб ствара између Запада и Русије, односно САД и Европске уније, с једне стране, и Русије, с друге.

Као почетак нове хладноратовске реторике, Јакшић је навео посjету предсjедника владе Црне Горе Мила Ђукановића САД, 14. априла ове године.

"Ако је атентат на Гаврила Принципа на аустроугарског престолонасљедника Фердинанда 28. јуна 1914. године означен као почетак Првог свјетског рата, онда би из саопштења Министарства спољних послова Русије могло да се закључи да је 14. априла 2014. године Црна Гора повод Другог хладног рата", рекао је Јакшић за подгорички Портал Аналитика.

Јакшић је казао да је Москва, поводом те посјете Ђукановића Вашингтону, саопштила да су премијерови позиви за што бржи пријем Црне Горе у NATO, били пропраћени "Непријатељским изјавама на рачун Москве".

"Било је то, колико пратим, први пут да се у званични рјечник поводом украјинске кризе убаци појам 'непријатељ'. Потврда повратка хладноратовске реторике убрзо је стигла и с друге стране", рекао је Јакшић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана