Jадран у пламену: Црна Гора тражи помоћ ЕУ, у Сплиту експлозије VIDEO

Агенције
Jадран у пламену: Црна Гора тражи помоћ ЕУ, у Сплиту експлозије VIDEO

Букте пожари на Јадрану. У Сплиту један човјек преминуо, на десетине остало без кућа. Ситуација с пожарима на црногорском приморју тешка. Затражена и помоћ ЕУ.

РТЦГ наводи да су предсједници општина Херцег Нови, Котор и Тиват упутили захтјев премијеру Душку Марковићу и Министарству унутрашњих послова за хитан ангажман авијације у гашењу пожара на Луштици, оцијењујући да је ситуација алармантна и да треба тражити помоћ из региона.

Министарство унутрашњих послова Црне Горе је преко Механизма цивилне заштите Европске уније упутило захтјев за међународну помоћ, а, како је истакао први човјек тог ресора Мевлудин Нухоџић, одговор очекују до краја дана.

"Са нашим снагама контролишемо ситуацију и без авијације јер метео услови нису дозволили да се у гашење укључе авиони због јаког вјетра. Затражили смо помоћ од Европске уније и наш захтјев се већ разматра у Бриселу, о могућности да се у помоћ укључе авиони са најближих дестинација у окружењу и постоји могућност да нам већ вечерас буде упућена помоћ авионима", казао је Нухоџић новинарима на пожару на Луштици.

На питање новинара да ли је оваква организација разлог за оставку, министар је казао да није јер су све расположиве снаге укључене у акцију.

Он је рекао да "дромадер", који је на претходном гашењу приземљен, није безбједан и да је било кратко вријеме да би се он оспособио за дејство, а процедура за његов ремонт траје дуго.

Нухоџић је казао и да се размишља о набавци нових авиона.

Он је поновио апел грађанима да пријаве сваку сумњу у подметање пожара.

"Сложени метеоролошки услови, јак вјетар и врућине утичу на пожаре, а статистика показује да често грађани својом непажњом буду узрочник пожара", казао је Нухоџић, који је након Луштице обишао и пожаришта на подручју општине Котор.

Пожар у залеђу плаже "Копакабана"

У залеђу плаже "Копакабана" у Улцињу избио је пожар који још није стављен под контролу због вјетра.
Пожар, који је букнуо око 18.00 часова, захватио је шуму и ниско растиње, а за сада нису угрожени околни објекти, јављају црногорски медији.

На терену је 20 ватрогасаца са пет возила и двије приватне цистерне.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана