Izraelski predsjednik naredne sedmice u Beogradu i Jasenovcu

Srna
Izraelski predsjednik naredne sedmice u Beogradu i Jasenovcu

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin posjetiće naredne sedmice Srbiju, a prethodno će boraviti u Hrvatskoj, gdje će obići nekadašnji ustaški logor smrti Jasenovac, piše Džeruzalem post.

Izraelskog predsjednika će u Beogradu primiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a sastaće se i sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Rivlin će u Srbiji prisustvovati imenovanju nove ulice, koja će nositi ime Benjamina Zeeva /Teodora/ Hercla, koga, iako je preminuo prije osnivanja moderne jevrejske države, smatraju ocem države Izrael.

Time će se, kako se navodi, obilježiti činjenica da su Herclovi roditelji rođeni i živjeli u Zemunu u vrijeme kada je taj dio Beograda pripadao Habzburškoj monarhiji.

Džeruzalem post ukazuje da će taj događaj imati “poseban odjek”, imajući u vidu skorašnja politička dešavanja u Izraelu.

Rivlin će u jednodnevnu posjetu Srbiji stići u četvrtak ujutro, 26. jula, po završetku posjete Hrvatskoj.

U Zagreb stiže u ponedjeljak uveče, 23. jula, u pratnji ministra privrede Elija Koena i ministra poljoprivrede Urija Ariela, zajedno sa trgovinskom i privrednom delegacijom iz Izraela.

Rivlin će se u Hrvatskoj sastati sa predsjednikom te zemlje Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem i drugim zvaničnicima.

Predviđeno je da tokom boravka u Hrvatskoj posjeti područje nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jasenovac.

“Logor koji su uspostavile ustaše 1941. godine, bio je poznat po nehumanosti i divljaštvu prema žrtvama”, navodi Džeruzalem post.

List ukazuje da se broj ubijenih u Jasenovcu procjenjuje od 600.000 do 1,4 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana