Izraelski list: Hrvatska Vlada pruža slab otpor simpatizerima ustaša

Izraelski list: Hrvatska Vlada pruža slab otpor simpatizerima ustaša 12.09.2017 16:29 | Srna

Zagreb - "Tajms of Izrael" prenosi tekst o ustašizaciji Hrvatske, pozivajući se i na članak AFP-a, u kome se kritikuje hrvatska vlast zbog pomirljivog odnosa prema simpatizerima nacizma.

List prenosi i priču o hosovcu Marku Skeji, lideru raspuštene paravojne jedinice HOS /Hrvatske odbrambene snage/, koji javno izražava nostalgiju za pronacističkom prošlošću.


HOS je najavio da će nastaviti da podiže spomen-ploče svojim saborcima poginulim u ratu tokom devedesetih godina prošlog vijeka, na kojima piše pronacistički slogan "Za dom spremni!", navodi list.

Izraelske novine naglašavaju da je tokom Drugog svjetskog rata taj slogan koristio ustaški režim, koji je progonio i ubio na stotine hiljada Jevreja, Srba, Roma i antifašista Hrvata.

Iako su ekstremni simpatizeri ustaškog režima danas manjina, hrvatska Vlada im pruža vrlo mali otpor, navodi "Tajms of Izrael".

U tekstu se podsjeća da je u januaru jedna hrvatska škola odbila da priredi izložbu o Ani Frank, jer je uključivala rasprave o zločinima bivšeg ustaškog režima.

Sljedećeg mjeseca održan je marš ekstremnih desničara u Zagrebu, koji su uzvikivali pronacističke slogane. Njihov vođa je kasnije uhapšen, ali je ranije ovog mjeseca sa svojim sljedbenicima javno zapalio srpsku zastavu.

U hrvatskim gradovima još uvijek se redovno održavaju mise za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Navijački fanovi u Hrvatskoj redovno izvikuju slogan "Za dom spremni!", a predsjednik Kolinda Grabar Kitarović nedavno ga je nazvala "starim hrvatskim pozdravom", da bi zatim promijenila izjavu i opisala ga "neprihvatljivim".

Hrvatski premijer Andrej Plenković obećao je novi zakon koji zabranjuje simbole svih totalitarnih režima, ali njegovi kritičari tvrde da nije ispunio obećanje o distanciranju društva od atmosfere netolerancije, govora mržnje prema manjinama, te pritisaka na nezavisne medije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica