Израелски лист: Хрватска Влада пружа слаб отпор симпатизерима усташа

Израелски лист: Хрватска Влада пружа слаб отпор симпатизерима усташа 12.09.2017 16:29 | Срна

Загреб - "Тајмс оф Израел" преноси текст о усташизацији Хрватске, позивајући се и на чланак АФП-а, у коме се критикује хрватска власт због помирљивог односа према симпатизерима нацизма.

Лист преноси и причу о хосовцу Марку Скеји, лидеру распуштене паравојне јединице ХОС /Хрватске одбрамбене снаге/, који јавно изражава носталгију за пронацистичком прошлошћу.


ХОС је најавио да ће наставити да подиже спомен-плоче својим саборцима погинулим у рату током деведесетих година прошлог вијека, на којима пише пронацистички слоган "За дом спремни!", наводи лист.

Израелске новине наглашавају да је током Другог свјетског рата тај слоган користио усташки режим, који је прогонио и убио на стотине хиљада Јевреја, Срба, Рома и антифашиста Хрвата.

Иако су екстремни симпатизери усташког режима данас мањина, хрватска Влада им пружа врло мали отпор, наводи "Тајмс оф Израел".

У тексту се подсјећа да је у јануару једна хрватска школа одбила да приреди изложбу о Ани Франк, јер је укључивала расправе о злочинима бившег усташког режима.

Сљедећег мјесеца одржан је марш екстремних десничара у Загребу, који су узвикивали пронацистичке слогане. Њихов вођа је касније ухапшен, али је раније овог мјесеца са својим сљедбеницима јавно запалио српску заставу.

У хрватским градовима још увијек се редовно одржавају мисе за усташког поглавника Анту Павелића.

Навијачки фанови у Хрватској редовно извикују слоган "За дом спремни!", а предсједник Колинда Грабар Китаровић недавно га је назвала "старим хрватским поздравом", да би затим промијенила изјаву и описала га "неприхватљивим".

Хрватски премијер Андреј Пленковић обећао је нови закон који забрањује симболе свих тоталитарних режима, али његови критичари тврде да није испунио обећање о дистанцирању друштва од атмосфере нетолеранције, говора мржње према мањинама, те притисака на независне медије.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица