Ivo Vajgl, izaslanik Evropskog parlamenta: Sukob u Kumanovu djelo džihadista

Agencije
Ivo Vajgl, izaslanik Evropskog parlamenta: Sukob u Kumanovu djelo džihadista

Skoplje - Situacija u Makedoniji je veoma ozbiljna i, nakon oružanih sukoba u Kumanovu, evropske institucije su to shvatile, rekao je izaslanik Evropskog parlamenta Ivo Vajgl ne isključujući mogućnost da je to bio obračun radikalnih islamista, ali i boraca za "veliku Albaniju".

O prevazilaženju višemjesečne političke krize, kaže da su problemi u Makedoniji višeslojni.

- Imamo posttranzicijsku situaciju u kojoj je glavno kako zgrabiti što veći dio državne imovine iz bivše Jugoslavije, a stepen korumpiranosti je visok. Unutar etničkih grupa postoje interesi na koje se velikim dijelom utiče spolja - rekao je Vajgl.

Upitan da li govori o Albaniji, Vajgl je rekao: "Mislim na Albance kod kojih je teško odrediti ko predstavlja autentičnu albansku političku i društvenu strukturu, a koga je moguće usmjeravati u okviru ideje o kojoj niko ne želi govoriti, ali ona je tu. Ideja 'velike Albanije'.

On je podsjetio da i albanski premijer Edi Rama prijeti Makedoniji vetom za NATO.

Situacija je, ističe Vajgl, složena i zato incident u Kumanovu može objasniti samo nezavisna istraga.

Ukazao je, međutim, da ima dosta indicija za pretpostavku da sukobi u Kumanovu imaju veze sa radikalnim islamizmom.

- Neki od tih ljudi koji su u Kumanovu učestvovali u očito vrlo profesionalnoj terorističkoj akciji, borili su se u Siriji i Iraku. Oni znaju s kojom su idejom došli u Kumanovo. A to je džihad i širenje na evropsko tlo radikalnog islama. Dopuštam da su tu i drugi motivi, 'velika Albanija' ili povezanost s domaćom političkom scenom, iako teško vjerujem u to da je bilo ko spreman preuzeti odgovornost za smrt osmoro policajaca - naveo je Vajgl.

Čini se, kaže, da su upravo zbog Kumanova u evropskim institucijama shvatili da je situacija izuzetno opasna, da se njome može manipulisati spolja i da može prerasti u regionalni sukob.

 

Nastavljen protest

Pristalice opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) nastavile su juče proteste ispred zgrade Vlade u Skoplju, a podršku im je pružio i bivši ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere.

Fuere, koji je u šatorskom naselju ispred sjedišta Vlade razgovarao sa liderom SDSM-a Zoranom Zaevim, ocijenio je da je dijalog evropski način za prevazilaženje problema.

Uprkos kiši i hladnom vremenu, građani koji podržavaju opoziciju dežuraju u šatorskom naselju, izražavajući protest protiv Vlade i premijera Nikole Gruevskog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana