Иво Вајгл, изасланик Европског парламента: Сукоб у Куманову дјело џихадиста

Агенције
Иво Вајгл, изасланик Европског парламента: Сукоб у Куманову дјело џихадиста

Скопље - Ситуација у Македонији је веома озбиљна и, након оружаних сукоба у Куманову, европске институције су то схватиле, рекао је изасланик Европског парламента Иво Вајгл не искључујући могућност да је то био обрачун радикалних исламиста, али и бораца за "велику Албанију".

О превазилажењу вишемјесечне политичке кризе, каже да су проблеми у Македонији вишеслојни.

- Имамо посттранзицијску ситуацију у којој је главно како зграбити што већи дио државне имовине из бивше Југославије, а степен корумпираности је висок. Унутар етничких група постоје интереси на које се великим дијелом утиче споља - рекао је Вајгл.

Упитан да ли говори о Албанији, Вајгл је рекао: "Мислим на Албанце код којих је тешко одредити ко представља аутентичну албанску политичку и друштвену структуру, а кога је могуће усмјеравати у оквиру идеје о којој нико не жели говорити, али она је ту. Идеја 'велике Албаније'.

Он је подсјетио да и албански премијер Еди Рама пријети Македонији ветом за НАТО.

Ситуација је, истиче Вајгл, сложена и зато инцидент у Куманову може објаснити само независна истрага.

Указао је, међутим, да има доста индиција за претпоставку да сукоби у Куманову имају везе са радикалним исламизмом.

- Неки од тих људи који су у Куманову учествовали у очито врло професионалној терористичкој акцији, борили су се у Сирији и Ираку. Они знају с којом су идејом дошли у Куманово. А то је џихад и ширење на европско тло радикалног ислама. Допуштам да су ту и други мотиви, 'велика Албанија' или повезаност с домаћом политичком сценом, иако тешко вјерујем у то да је било ко спреман преузети одговорност за смрт осморо полицајаца - навео је Вајгл.

Чини се, каже, да су управо због Куманова у европским институцијама схватили да је ситуација изузетно опасна, да се њоме може манипулисати споља и да може прерасти у регионални сукоб.

 

Настављен протест

Присталице опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) наставиле су јуче протесте испред зграде Владе у Скопљу, а подршку им је пружио и бивши амбасадор ЕУ у Скопљу Ерван Фуере.

Фуере, који је у шаторском насељу испред сједишта Владе разговарао са лидером СДСМ-а Зораном Заевим, оцијенио је да је дијалог европски начин за превазилажење проблема.

Упркос киши и хладном времену, грађани који подржавају опозицију дежурају у шаторском насељу, изражавајући протест против Владе и премијера Николе Груевског.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана