Ivo Sanader osuđen za ratno profiterstvo

index.hr
Ivo Sanader osuđen za ratno profiterstvo

Bivšem premijeru Hrvatske i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu izrečena je presuda za primanje mita od austrijske Hypo banke prema kojoj je osuđen na dvije i po godine zatvora.

Sanaderu će danas biti izrečena i presuda  za prodaju jeftine struje Diokiju.

Sudija Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim za aferu Hypo. Nepravosnažno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

Mora vratiti 3,6 miliona kuna u budžet

"Od '94 do '95 za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, pa je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna", rekla je sudija Galešić.

Navela je da je Sanader iskoristio svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva.

"Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6452 kuna, odnosno ukupno 11,542 kune", rekla je sudija.

"Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo", ustvrdila je Galešićeva.

(Indedž)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana