Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik: Srozani odnosi Srbije i Hrvatske

Agencija
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik: Srozani odnosi Srbije i Hrvatske

Zagreb - Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u petak da je žalosno koliko su se odnosi Srbije i Hrvatske "srozali" u posljednje tri godine.

On je naglasio da je važno da pozitivne poruke dođu s političkih vrhova.

Josipović je rekao da aktuelni političari obiju zemalja kvare odnose i zloupotrebljavaju ih za "jeftine nacionalističke poene za kućnu upotrebu".

- Rehabilitacija četništva u Srbiji i povampirenje ustaštva u Hrvatskoj snažni su negativni faktori u međusobnim odnosima. A velika većina Srba nisu četnički simpatizeri, kao što ni ogromna većina Hrvata nisu ustašoljupci. Naprosto, politike otvaraju prostor ekstremima, a mnogi im mediji sekundiraju - ocijenio je Josipović.

On je kazao i da podržava ideju da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dođe u Beograd ukoliko bi ta posjeta bila bolje organizovana i pripremljena nego što je bila posjeta Aleksandra Vučića Zagrebu.

- Bilo bi lijepo kada bi sastanak završio dogovorom o prestanku verbalnog rata, da se na političkom nivou dogovore načela pozitivnog komuniciranja koje bi zamijenilo gotovo ratničku retoriku te se uz učestvovanje vlada dogovori vrlo konkretan plan rješavanja otvorenih pitanja - rekao je Josipović.

Hrvatski novinar i voditelj Zoran Šprajc je najnovije diplomatsko prepucavanje Hrvatske i Srbije nazvao "novom šlager fazom".

On je potom ismijao premijera Andreja Plenkovića, kome je pustio stari šlager "Tražim te, trebam te", aludirajući na to što je Vlada u paničnoj potrazi za obezbjeđivanjem parlamentarne većine.

Najprije je, naime, Plenković uvredljivo za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića rekao da je "neuspješni šlager pjevač", na šta je Dačić odgovorio da bi i Hrvatskoj bilo bolje da se zadržala na šlagerima, te da se izvinjava hrvatskom premijeru što ne zna da pjeva "Lili Marlen".

Šprajc je podsjetio na Dačićevu ocjenu da Plenković svaki dan napada Srbiju jer mu je potreban neprijatelj, da bi "poboljšao svoj rejting anemičnog političara".

Obersnel

Zbog poteza vlasti, u međunarodnim krugovima Hrvatsku svrstavaju uz bok zemalja koje negiraju fašističke zločine, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na svečanosti povodom Dana oslobođenja Rijeke od fašizma i upozorio da se djeci šalje zastrašujuća poruka - "vidite, mi smo pobijedili u Drugom svjetskom ratu, ali ni ta NDH nije bila tako loša".

Obersnel je rekao, povodom prijedloga predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o osnivanju međunarodne komisije za utvrđivanje istine o ustaškom logoru u Jasenovcu, da je to "poigravanje identitetom" Hrvatske koja je uz velike žrtve učestvovala u odbrani Evrope i svijeta od fašizma.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana