Иво Јосиповић, бивши хрватски предсједник: Срозани односи Србије и Хрватске

Агенција
Иво Јосиповић, бивши хрватски предсједник: Срозани односи Србије и Хрватске

Загреб - Бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је у петак да је жалосно колико су се односи Србије и Хрватске "срозали" у посљедње три године.

Он је нагласио да је важно да позитивне поруке дођу с политичких врхова.

Јосиповић је рекао да актуелни политичари обију земаља кваре односе и злоупотребљавају их за "јефтине националистичке поене за кућну употребу".

- Рехабилитација четништва у Србији и повампирење усташтва у Хрватској снажни су негативни фактори у међусобним односима. А велика већина Срба нису четнички симпатизери, као што ни огромна већина Хрвата нису усташољупци. Напросто, политике отварају простор екстремима, а многи им медији секундирају - оцијенио је Јосиповић.

Он је казао и да подржава идеју да хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић дође у Београд уколико би та посјета била боље организована и припремљена него што је била посјета Александра Вучића Загребу.

- Било би лијепо када би састанак завршио договором о престанку вербалног рата, да се на политичком нивоу договоре начела позитивног комуницирања које би замијенило готово ратничку реторику те се уз учествовање влада договори врло конкретан план рјешавања отворених питања - рекао је Јосиповић.

Хрватски новинар и водитељ Зоран Шпрајц је најновије дипломатско препуцавање Хрватске и Србије назвао "новом шлагер фазом".

Он је потом исмијао премијера Андреја Пленковића, коме је пустио стари шлагер "Тражим те, требам те", алудирајући на то што је Влада у паничној потрази за обезбјеђивањем парламентарне већине.

Најприје је, наиме, Пленковић увредљиво за шефа српске дипломатије Ивицу Дачића рекао да је "неуспјешни шлагер пјевач", на шта је Дачић одговорио да би и Хрватској било боље да се задржала на шлагерима, те да се извињава хрватском премијеру што не зна да пјева "Лили Марлен".

Шпрајц је подсјетио на Дачићеву оцјену да Пленковић сваки дан напада Србију јер му је потребан непријатељ, да би "побољшао свој рејтинг анемичног политичара".

Оберснел

Због потеза власти, у међународним круговима Хрватску сврставају уз бок земаља које негирају фашистичке злочине, рекао је градоначелник Ријеке Војко Оберснел на свечаности поводом Дана ослобођења Ријеке од фашизма и упозорио да се дјеци шаље застрашујућа порука - "видите, ми смо побиједили у Другом свјетском рату, али ни та НДХ није била тако лоша".

Оберснел је рекао, поводом приједлога предсједнице Колинде Грабар-Китаровић о оснивању међународне комисије за утврђивање истине о усташком логору у Јасеновцу, да је то "поигравање идентитетом" Хрватске која је уз велике жртве учествовала у одбрани Европе и свијета од фашизма.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана