Ivanov ne da potpis na sporazum sa Grčkom

Agencije
Ivanov ne da potpis na sporazum sa Grčkom

Skoplje - Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zvanično je odbio da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma o imenu Makedonije.

Ivanov je obrazložio da sporazum koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

- Na osnovu člana 75. Ustava Republike Makedonije donio sam odluku da ne potpišem ukaz o proglašenju zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma za rješavanje razlika koje su opisane u rezolucijama 817 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i 845 za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva između strana koje je Skupština Makedonije usvojila na sjednici održanoj 20. juna 2018. godine - naveo je Ivanov.

Prema riječima Ivanova, razlog za nepotpisivanje je to, kako kaže, što nije ovlašćen da potpiše ukaz o proglašenju pomenutog zakona.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Grčke.

Štaviše, kabinet Ivanova smatra da “legitimizacija ovog sporazuma stvara pravne posljedice koje su ravne zločinu”. Nakon ratifikacije sporazuma u “makedonskom parlamentu, MSP je obavijestio Atinu, a Grčka je poslala pisma u kojima je navela da je saglasna za članstvo Makedonije u NATO-u i EU, od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju Uniji.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je uveren da će referendum o dogovoru sa Grčkom o imenu biti uspješan, i da će, ako ne bude tako, podnijeti ostavku.

On je naveo da Makedonija nema plan B i da skoro 80 odsto građana želi članstvo u EU i NATO-u.

- Uvjeren sam da će građani donijeti tu odluku na referendumu - rekao je on.

Upitan da li će se povući ako referendum ne uspije, Zaev je rekao da će podnijeti ostavku, dodavši da je uvjeren da će on biti uspješan.

Suzavcem na demonstrante

Grčka policija ispalila je suzavac i šok-bombe kako bi rastjerala učesnike protesta protiv sporazuma Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije. Demonstranti su pokušali da poremete diskusiju o tom sporazumu u Solunu.

Nije prijavljeno da je iko uhapšen ili povrijeđen u sukobima u Solunu. Do nasilja je došlo kada je oko 300 protivnika sporazuma sa Makedonijom pokušalo da poremeti diskusiju koju je o sporazumu organizovala vladajuća ljevičarska partija Siriza. Mjesto održavanja diskusije ranije je već promijenjeno zbog prijetnji pristalica lokalnog fudbalskog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana